5 469 modelů letadel Václava Šnobla za 45 let. Jsou v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují

11. duben 2021 08:34

Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují na Náchodsku získalo několik tisíc modelů letadel. Jejich autor při tvorbě nepoužíval předtištěné stavebnice, u každého letadla jde o autorskou vystřihovánku. Díky tomuto daru se teď muzeum může pochlubit největší sbírkou papírových modelů tohoto typu u nás. 

„Tak tohle je náš nejnovější přírůstek do sbírky muzea," říká Pavel Frydrych, vedoucí Muzea papírových modelů v Polici nad Metují.

Čtěte také

Stojíme na chodbě a díváme se na krabice. Typické banánovky jsou doslova plné letadel.
„Vše jsme to nepočítali, ale podle seznamu jich je 5 469."

Letadélka představují nějaké konkrétní stroje nebo je to jen fantazie jejich autora?
„Jedná se o konkrétní modely a dokonce tam jsou i modely letadel, které nikdy nelétaly. Které vznikly opravdu jen jako experimentální projekt, maximálně byl třeba jen jeden prototyp v reálu. Přesto je pan modelář dokázal převést do papírové podoby."

„Vezmu letadlo s naší vlajkou. Jde o letoun československé výroby z první republiky. Vše je dar muzeu z pozůstalosti. Autorem všech těchto téměř pěti a půl tisíce modelů je Václav Šnobl z Prahy. To, co tady vidíme, je výsledek jeho pětačtyřicetileté práce. Když to přepočítáme, tak to dělá tři vyrobená letadla týdně."

Najdou se tu dva stejné modely?

„Nenajdou. Každé letadélko je originál a nemá svého dvojníka. Vrátím se ještě k jejich počtu a času výroby. Je to neuvěřitelné z ještě jednoho úhlu pohledu. Protože v době, kdy pan Šnobl letadla vyráběl, tak onemocněl těžkým revmatismem."

Čtěte také

„On ve finále nebyl schopen udržet nůžky v jedné ruce. Musel papír stříhat oběma rukama. A když modely vybarvoval, tak si nakonec musel gumičkou přidělat k ruce štětec. To je neuvěřitelné," dodává Pavel Frydrych.

Všechny modely teď čeká podrobné roztřídění, zapsání a uložení do depozitáře. Návštěvníci Muzea papírových modelů v Polici nad Metují na Náchodsku je možná uvidí v expozici už v letošním roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související