Jaroslav Dlohoška věnoval tvořivé vášni celý byt. Modelářství a sběratelství je jeho láskou 60 let

28. červenec 2021 08:42

Modelářství a sběratelství se věnuje 60 let. A protože předměty v jeho sbírce neustále přibývají a modely, které vytváří, jsou náročné na prostor, rozhodl se věnovat své vášni celý byt. S manželkou bydlí v jiném, ve vedlejším vchodu, a když se mu zachce věnovat se svému koníčku, jen popojde pár kroků. 

Jaroslav Dlohoška nás vede do svého výjimečného náchodského bytu.
„Já tomu říkám pracovna."

Čtěte také

Je to klasicky zařízený byt, ale nebydlí se v něm. V něm se tvoří.
„Je to takové malé modelářské muzeum."

Jaroslav je modelář a tvoří z papíru.
„Nejen z papíru. Já dělám všechno možné. Dělal jsme plastiková letadla a lodě, samozřejmě papírové modely, také modelovou železnici. A sbírám i stavím autíčka."

Modelů jsou tu dvě plné místnosti. Jsou ještě také někde jinde?
„Samozřejmě. Jinak v této sekci jsou všechno papírové modely uložené v krabicích. Popsal jsem vše a udělal tak, aby bylo vše uspořádané. Byl tady pán z muzea v Polici nad Metují a když to viděl, tak mi řekl, že budu správcem depozitu. A udělal mne správcem depozitáře v polickém muzeu."

Jaroslav Dlohoška věnoval své tvořivé vášni a sběratelství celý byt

Jdeme se podívat do další části. Opravdu se tu prochází jako v muzeu.
„Z kuchyně mám udělanou takovou dílničku s nářadím a různými barvami."

Čtěte také

A v dalším prostoru je chlouba pana Jaroslava. Sbírka kovových modelů autíček. Ovšem celé místnosti dominuje panel s vláčky.
„Jde o železniční panel velikosti H0-E. Vláčky jezdí, můžete se podívat. Všechno je to moje práce. Trávím tady čas v tomto období, když už se mi po sedmdesátce moc pracovat nechce, ale jsem zvyklý vstávat ráno kolem páté hodiny, tak přijdu sem a do osmé hodiny tvořím."

„Potom vstane i manželka a jedeme na chalupu nebo někam na výlet. Nebo se staráme o vnoučata. Pořád je co dělat. A já ještě k tomu hraji závodně kuželky. Takže toho máme dost. Ale čím člověk víc žije takovým tvořivým způsobem, tak se říká, že nemůže umřít. Není na to čas," dodává s úsměvem Jaroslav Dlohoška.

Kdo by si chtěl na vlastní oči prohlédnout tvorbu Jaroslava Dlohošky, tak má možnost například v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související