Zvonu Augustin na Štědrý den puklo srdce. Klika, že se nikomu nic nestalo, říká zvoník Martin Soukup

28. prosinec 2023 16:25

Třetí největší zvon v České republice, královéhradecký Augustin, který je zavěšen v Bílé věži, se na Nový rok nerozezní. Na Štědrý den se při štědrovečerním zvonění utrhlo srdce zvonu a spadlo na dřevěnou podlahu, nikomu se nic nestalo. Teď zvon prohlédnou odborníci a určí příčinu. Do března by měl být zvon opraven. 

Martin Soukup ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Na osmitunový zvon Augustin se zvoní jen při výjimečných příležitostech. Srdce zvonu Augustin váží asi 250 kilogramů. Celá Bílá věž je z technických důvodů dočasně uzavřena. Ale pokud vše dobře půjde, tak by se v sobotu 30. prosince měla pro veřejnost znovu otevřít. A zvon Augustin je zajištěn a je u něj nainstalována bezpečnostní kamera. 

Čtěte také

Selhalo uchycení mechanismu srdce ke zvonu, jsou tam šrouby, některé se uvolnily, jiné ulomily. Tato závada byla objevena už v roce 2022 a město ji nechalo opravit, takže dva ze čtyř šroubů byly nové. Kontroly se provádí před každým zvoněním, bohužel se ale závada projevila znovu.

Revize zvonu se provádí každé dva roky, naposledy v roce 2022, kdy se zároveň konala oprava zvonu. Příčinou utržení srdce zvonu bylo selhání materiálu. Možná byly špatně zvoleny šrouby, to ale musí zjistit odborníci a navrhnout řešení. Oprava začne co nejdříve po Novém roce. Bude potřeba také posoudit stav podlahy, protože jedno prkno po pádu srdce zvonu prasklo.

Naposledy Augustin zvonil na Den státního smutku 23. prosince za oběti tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Další zvonění je naplánované na 28. března na Zelený čtvrtek před Velikonocemi.

Čtěte také

Zvon Augustin ulil zvonař Ondřej Žáček v roce 1509 a od roku 1581 je zavěšen ve čtvrtém patře 72 metrů vysoké Bílé věže, která je dominantou Hradce Králové. Rozeznění 206 centimetrů širokého a 169 centimetrů vysokého zvonu není nic jednoduchého. I proto se nepoužívá k běžnému zvonění. U čtyř lan zvonu se při zvonění střídá zhruba osm lidí.

Nejtěžší je podle zvoníků rozhoupání zvonu. Složité je i zastavení zvonění, kdy řídící zvoník musí chytit srdce zvonu tak, aby nedalo takzvanou slepou ránu. V České republice hradecký zvon Augustin předčí jen svatovítský zvon Zikmund a zvon Václav v katedrále svatého Václava v Olomouci.

Martin Soukup a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové
autoři: Pavla Kindernayová , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související