Zvláštní značky, dva bílé čtverce, se objevují na silnicích v Královéhradeckém kraji. O co jde?

29. říjen 2022 07:23

Možná jste si toho také všimli - na silnicích v kraji se ve větším množství začaly objevovat dvojice bílých čtverců. Dotýkají se rohem a najít je můžeme nejen v obcích, ale i na silnicích uprostřed polí nebo lesů. O co vlastně jde? To zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Čtverce sice vypadají poněkud tajemně, ale vysvětlení je poměrně jednoduché. Jsou to takzvané vlícovací a vázací body pro geodety a kartografy. Jinými slovy: kdosi - a k tomu se ještě dostaneme - začal v Královéhradeckém kraji pořizovat poměrně důkladnou mapu.

A aby na sebe jednotlivé snímky a části mapy navazovaly naprosto přesně, musí si zeměměřiči vyrobit takové body, na kterých budou jednotlivé kousky skládačky navazovat. A to jsou právě tyhle čtverce.

Jaké konkrétní mapy díky těmto čtvercům vznikají?

Teď by to měla být především takzvaná "Digitální technická mapa České republiky".

Na silnicích v Královéhradeckém kraji se začaly objevovat zvláštní značky - dva bílé čtverce

A konkrétně tyhle čtverce mají dát krajům jasnou představu o tom, jak vypadají jejich silnice, říká Jan Floriánek, výkonný ředitel společnosti, která mapu připravuje. „Je to vlastně zpřesnění. Ta mapa je ve 3D, takže na konci bude jasné, na kterém úseku je převýšení, jak je silnice široká, jestli jsou tam nějaké odbočky do polí, jestli tam jsou propustky. Všechny tyto záležitosti se měří."

Jinak řeč je tedy o tom, že tahle mapa má dát krajům jasný přehled o tom, jak vypadají jejich silnice. Podle Jana Floriánka zástupci kraje vědí, že mapa vzniká a geodeti mají souhlas s tím, že se mohou pohybovat na silnicích. Což potvrdil i mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Ale samotné zakreslování čtverců nepodléhá žádnému schvalování - jde o technický detail projektu.

Kdo a kdy čtverce ze silnic zase odstraní? Nebo tam zůstanou pro nějaké budoucí využití?

Čtěte také

Nezůstanou, a odstraňovat je přitom nebude nikdo. I tohle hned vysvětlím: čtverce jsou namalovány ekologickou vodou ředitelnou barvou a postupně by měly samy zmizet. Jan Floriánek odhaduje, že po zimě už z nich moc nezbyde a během příštího roku zmizí úplně.

No a do té doby musí geodeti sběr dat stihnout. Jak vlastně samotný sběr dat vypadá, také vysvětlil Jan Floriánek. „Jezdí auto s laserem a panoramatickou kamerou s vysokou přesností. A ta je právě dosažena oněmi bílými čtverečky."

Měli bychom ale ještě říct, že se podobné čtverce nebo jiné značky mohou objevovat i dál, protože na podobném principu funguje třeba letecké snímkování pro komerční účely. To ale není případ současných bílých čtverců na silnicích v Královéhradeckém kraji.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související