Zvládnout koronavirovou krizi mají pomoci i studenti zdravotnických a sociálních oborů

22. říjen 2020 10:05

Hejtman Královéhradeckého kraje zatím vydal 114 pracovních příkazů pro studenty zdravotnických oborů, kteří mají pomáhat v domovech pro seniory nebo v nemocnicích. Ne všichni studenti ale příkaz vyslyšeli.

Čtěte také

Pokud student zdravotnického nebo sociálního oboru dostane od vedení kraje pracovní příkaz, musí se s určenou nemocnicí nebo domovem domluvit na spolupráci. A právě taková domluva "po dobrém" občas nefunguje.

„Ti studenti, kteří tu jsou na pracovní příkaz hejtmana, tak nám stejně tu činnost odmítají. Nebo nabízejí dvě hodiny v týdnu. Takže ten jejich přínos je potom naprosto nulový," popisuje ředitelka Domova u Biřičky v Hradci Králové Daniela Lusková dosavadní - nikoli ojedinělou - praxi.

Domov má sice možnost studentům práci podle svých potřeb nařídit a přinutit je plnit to, co se od nich čeká, touhle cestou ale zatím u Biřičky nešli - vztahům a atmosféře na pracovišti by to podle Daniely Luskové zrovna neprospělo.

Čtěte také

Někteří studenti svůj postoj změnili, z různých důvodů se Domov u Biřičky zatím nedohodl se dvěma z pěti studentů s příkazem. Pokud ale nebude vyhnutí a situace se vyhrotí, může dojít i na nekompromisní postup.

Tím spíš, když se do práce nehrne ani další část studentů.
„Jedna dívka mi na rovinu ráno zavolala a řekla, že se dozvěděla, že tady máme nákazu, takže nepřijde."

Tady už páky zaměstnavatele tak silné nejsou, vysvětluje mluvčí Královéhradeckého kraje Sylvie Adamcová.
„Plnění pracovních povinností může student odmítnout pokud by s nástupem mělo dojít k ohrožení zdraví jeho a nebo jiných osob."

Doktoři v nemocnici, covid-19, roušky

Právě Domov u Biřičky má možná problém v tom, že je největší v kraji, má přes 300 klientů a víc než 200 zaměstnanců a za běžného režimu se bez pomoci studentů obejde.

To výrazně menší Domov důchodců v Albrechticích aktuálně zaměstnává studentů pět a podle ředitele Karla Vacka je to bez potíží.
„My jsme na ten pracovní příkaz brali studenty, se kterými už máme dobré zkušenosti z běžného provozu. Byli už u nás na stážích nebo jsou provázáni s rodinami našich zaměstnanců."

Čtěte také

Podle mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilové se části studentů moc nechce nastoupit ani do krajských nemocnic, i tam se objevují výmluvy nebo pracovní neschopnosti. Za neuposlechnutí příkazu přitom studentům hrozí až padesátitisícová pokuta.

O to víc si nemocnice váží pomoci těch, kteří se chystají nastoupit.

Připravená pomoci je například studentka 4. ročníku střední zdravotnické školy v Hradci Králové Anna Mauerová, která dostala příkaz včera. A jak pracovní příkaz bere?
„Na jednu stranu je to na úkor učení se na maturitu, ale na druhou stranu to beru jako dobrou zkušenost."

Studentů, kteří se pracovní povinnosti nesnaží vyhnout, je ale pořád dost - a třeba v trutnovské oblastní nemocnici se první z nich objevili dnes ráno.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související