Platí další opatření proti šíření koronaviru. Dodržování budou kontrolovat policisté i strážníci

21. říjen 2020 10:13

V Česku začala platit další opatření proti šíření koronaviru. Roušky jsou nově povinné i venku a to na veřejně přístupných místech ve všech zastavěných částech měst a obcí. Výjimka platí pokud lidé sportují, jsou víc než dva metry od sebe, a nebo jsou se svojí rodinou. 

Nově musí mít roušku i lidé v autech a to v případě, kdy necestují sami nebo se svoji rodinou. Jak budou nová pravidla kontrolovat strážníci a policisté v Královéhradeckém kraji zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Policisté v Královéhradeckém kraji budou na ty, co opatření nedodržují, přísnější. Nepříznivý vývoj šíření nákazy přináší podle policie potřebu důraznějšího postupu při kontrolách, situace je prý tak vážná, že už není prostor nerespektování pravidel tolerovat.

Uvedla to mluvčí krajského ředitelství, podle které můžou policisté při porušování opatření dát pokutu do výše deseti tisíc korun.

Strážníci městských policií jsou zatím připraveni lidem prvotně domlouvat, alespoň tedy ve čtyřech velkých městech kraje. Právě tam jsme zástupce městských policií kontaktovali. Strážníci ale nevylučují ani finanční postihy a to především při opakovaném porušování nařízení.

Městská policie Plzeň kontroluje na hlavním nádraží nošení roušek

V Hradci Králové, Trutnově, Náchodě i Dvoře Králové nad Labem budou hlídky namátkově kontrolovat především místa, kde se pohybuje větší množství lidí - tedy třeba okolí nákupních center, místa, kam lidi chodí venčit psi a nebo třeba sportoviště, kde se prý často stává, že kromě sportovců jsou tam i diváci bez roušek.

Čtěte také

Třeba v Hradci Králové při jarní vlně udělili strážníci desítky pokut za nedodržování opatření, několik jich bylo v té nejvyšší možné výši.

S nedodržováním opatření se policisté i strážníci setkávají od začátku jejich nařízení. Lidé většinou říkají, že si na povinnost nosit roušku v daném místě nevzpomněli, nebo si to neuvědomili. A po následném upozornění často svoji chybu napraví.

Pak jsou ale i takoví, kteří se snaží vydaná opatření obejít, tedy například tvrdí, že dvoumetrový odstup dodržují, i když si policisté nebo strážníci myslí opak, nebo se hlídky setkávají s tím, že lidé tvrdí, že jsou členy rodiny, i když pro to není jediný důkaz.

Lhaní v takových případech je přitom většinou velmi těžké prokázat.

Spustit audio

Související