Zvíře není věc! Děti malují ve dvorském safari parku, výtvarná soutěž vede k úctě a ochraně zvířat

11. listopad 2023 07:53

Obrázky nosorožců, zeber, antilop, surikat, žiraf a mnoha dalších zvířat posuzovala porota 30. ročníku soutěže „Zvíře není věc“. Vyhlášení výsledků se konalo za účasti ředitele Přemysla Rabase v Safari Parku Dvůr Králové a pro ceny si tam přijeli mladí výtvarníci z celé České republiky. 

Cílem soutěže, na které ZOO spolupracuje s královédvorským Hankovým domem, je vést děti hlavně k úctě a ochraně zvířat. Jak se ale přesvědčila redaktorka Dana Voňková, není to cíl jediný.

Čtěte také

Výtvarnou soutěž „ ZVÍŘE NENÍ VĚC“ vyhlašuje Hankův dům MKZ Dvůr Králové nad Labem ve spolupráci se ZOO Dvůr Králové pod patronací starosty města Dvůr Králové nad Labem od roku 2004. Jak se uvádí na stránkách kulturního zařízení města, soutěž se zaměřuje na vztah lidí ke zvířatům.

Zvířata byla totiž do nedávných let vykázána právními předpisy do postavení shodného s věcmi.

Zvíře není věc! Děti malují zvířata ve dvorském safari parku

Ústředním mottem celé soutěže se staly věty britského spisovatele, autora knih pro děti, zoologa a popularizátora ochrany přírody Gerarda Durrella „ Zvířata nemají kromě nás nikoho, kdo by se jich mohl zastat. Nemají nikoho kromě nás lidí, kteří žijeme spolu s nimi a měli bychom si uvědomit, že svět nepatří jenom nám“.

Čtěte také

Toto téma je dětem velice blízké, jsou daleko citlivější a vnímavější k utrpení zvířat a vše se odráží v jejich výtvarném pojetí. Účast v této soutěži nutí nejen talentované výtvarníky, ale i jejich pedagogy, zamyslet se nad ochranou a vztahem k přírodě - živé i neživé. Nebýt lhostejný, neubližovat, chránit a pomáhat - to je poslání soutěže.

Na živé zvíře se jako na věc nepohlíží teprve od 1.ledna 2014. Změnu přinesla úprava nového občanského zákoníku. Ten, kdo cizího psa nebo kočku zraní, musí zaplatit léčebné výlohy, zákoník pamatuje i na případy úmyslného zabití nebo na případy nálezu zvířete.

Letos zaznamenala výtvarná soutěž „Zvíře není věc“ jubilejní 30. ročník.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související