Ztracený deník Zdeny Vágnerové z Afriky, o jehož existenci se půlstoletí nevědělo, vychází knižně

27. leden 2024 07:40

Milovníky zvířat potěší Lenka Vágnerová. Ředitelka Nadace Josefa a Zdeny Vágnerových představí novou knihu, která vyšla před koncem loňského roku s názvem Sen safari - Ztracený deník Zdeny Vágnerové. Kniha popisuje průběh páté expedice ing. Josefa Vágnera do Keni, Tanzánie a Jihoafrické republiky viděný očima jeho ženy Zdeny. 

Zdena Vágnerová se této výpravy zúčastnila a své zážitky zapsala do deníku, o jehož existenci se půl století nevědělo. Redaktorka Dana Voňková vám o tom poví víc.

Čtěte také

Po smrti Josefa a Zdenky Vágnerových, kteří celý svůj život prosazovali myšlenku ochrany přírody a velkou část života zasvětili výstavbě unikátní zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku, se jejich děti Jana, Lenka a Pavel rozhodli v květnu 2007 založit Nadaci Josefa a Zdenky Vágnerových.

Jedním z cílů nadace je zpracovat bohatý archiv písemností, fotografií a diapozitivů, které rodiče pořídili na afrických výpravách. Josef Vágner jich zorganizoval celkem sedm. Některých se účastnili jeho synové Josef a Zdeněk, některých i jeho žena Zdena.

Právě na památku Zdeny Vágnerové vznikla v roce 2023 zatím poslední kniha nadace Sen Safari - Ztracený deník Zdeny Vágnerové. Volně navazuje na publikaci Sen safari z roku 1972, která mapuje průběh prvních tří Vágnerových expedic do Ugandy a na knihu Sen safari - Dream z roku 2018.

Čtěte také

Křtu knihy Sen safari - ztracený deník Zdeny Vágnerové se ve dvorském safari parku zúčastnila v prosinci 2023 i režisérka Pavlína Moskalyková.

Sen safari - Ztracený deník Zdeny Vágnerové, rodačky z obce Nepolisy u Nového Bydžova, je zajímavým dokladem neobvyklého a zároveň velmi obtížného života ženy a matky pěti dětí, která se stala nejbližší spolupracovnicí ing.Josefa Vágnera i při páté expedici do Keni, Tanzánie a Jihoafrické republiky.

A právě z této výpravy jsou originální ručně psané zápisky Zdeny Vágnerové, náhodně objevené v rodinném archivu. Dávají nahlédnout den po dni do běžného života v afrických kempech, popisují náročné odchyty zvířat i složitá jednání s úřady a domorodými dělníky.

Kniha Sen safari - Ztracený deník Zdeny Vágnerové má texty jak v české, tak i anglické verzi a obsahuje řadu dosud nepublikovaných fotografií.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související