Zpomalovací ostrůvky na silnici zvyšují bezpečnost chodců. Komplikují ale průjezd zemědělcům

28. červenec 2018 10:14

U vjezdu do Červené Hory a Žernova na Náchodsku stavbaři momentálně instalují na hlavní silnici zpomalovací ostrůvky. Měly by zajistit zklidnění dopravy a tím i větší bezpečnost obyvatel, v obcích totiž chybí chodníky. Starostové obou obcí o ně usilovali dlouhé roky. Jenže práce ještě ani neskončily a už si na zpomalovací ostrůvky stěžují tamní zemědělci. Místem prý neprojedou s těžkou technikou

Kombajn místního soukromého zemědělce je široký téměř čtyři metry a při průjezdu inkriminovaným místem jede jednou stranou úplně mimo asfalt.
„Tady jsem v příkopě, když se musím této plechové značce vyhnout. Už se to naklání a jsem půlkou mašiny v pangejtě. A to za sebou nemám podvozek s tou devítimetrovou lištou. Ta by jela celá příkopem. Hlavně když budu chtít zatočit, abych nevzal patník," popisuje problémy při cestě na pole řidič kombajnu Tomáše Hiller.

Podle něj nově budovaný pruh silnice úzký. To samé si myslí také jeho zaměstnavatel, zemědělec Michal Jiránek.

„To je všechno na hraně. Buď budeme v příkopě, nebo to přejedeme."

Podle Michala Jiránka bude problém především ve chvíli, pokud se na středovém ostrůvku objeví dopravní značka, pak už prý kombajny neprojedou. Jezdit jinudy prý nepřipadá v úvahu.

„Pokud pojedeme přes Řešetovu Lhotu, tam je to tak úzké, že zabereme celou cestu. Tam to zavíráme kompletně vždycky. Nebo to zase můžeme brát přes Hořičky. Ale to je to asi plus 10 kilometrů a kvůli naší pomalé jízdě bývají řidiči naštvaní."

Zpomalovací ostrůvky by měly zajistit zklidnění dopravy. Ale zemědělské stroje s nimi mají problémy

Podobně jsou na tom i v nedalekém ZD Žernov. Také tam počítají s tím, že se středový ostrůvek osadí dopravní značkou a jak říká místopředseda představenstva Ivan Závojko, pak to bude téměř neřešitelná situace.
„Protože dnes se ty středové značky dávají na hliníkovou patku, tam je trubka, která se do toho dává. I kdyby se ta značka odmontovala, tak vám zůstane 15 až 20 centimetrů vysoký nástavec a to nikdo nepřejede."

Nezávislý starosta Červené Hory Bronislav Zajíc o připomínkách zemědělců ví, objevily se už při přípravě projektové dokumentace.

„Ale vím, že tato připomínka byla v dokumentaci zpracovávaná a v tom jednání a že se nakonec vyřešila."

Investorem akce je Královehradecký kraj. A ten je také za výslednou stavbu zodpovědný. Na dotaz Českého rozhlasu přišla jen velmi stručná odpověď. Finální provedení vjezdových ostrůvků prý bude plně vyhovovat všem vozidlům.

Zpomalovací ostrůvky by měly zajistit zklidnění dopravy. Ale zemědělské stroje s nimi mají problémy
autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související