Řidiči na Náchodsku se ani letos nevyhnou na několika místech okresu komplikacím v dopravě

17. duben 2018 10:00

Dopravu na Náchodsku momentálně komplikuje několik silničních uzavírek. Projet se tak nedá například po hlavním tahu z Náchoda do Rychnova. Někteří řidiči přitom nejezdí po oficiálních objízdných trasách. Policisté na vybraných úsecích víc hlídkují. Kvůli opravě úseku mezi Krčínem a obcí Spy se zaměřují především na okolí Nového Města nad Metují. Přímo v ulicích města dopravu často řídí strážníci.

Silnici ve směru z Nového Města nad Metují směrem na Rychnov nad Kněžnou začali stavbaři opravovat po velikonočních svátcích.

Problémové místo se dá objíždět různě, podle Davida Kulta z Dopravního inspektorátu Policie ČR by řidiči hlavně měli sledovat dopravní značení a jezdit opatrně. „Nedá se říct, že by se nám tvořily kolony, protože objízdné trasy to rozmělní. Ale tam jde spíše o parametry komunikací pro objízdnou trasu. Mluvím samozřejmě o tom, když se tam potkají dva náklaďáky, nebo ne každý řidič je úplně v pohodě, když potká na takovéto úzké cestě nákladní vozidlo. Tak každý není úplně stoprocentně bezpečný v tom autě."

Zatímco na objízdných trasách je poměrně klid, přímo v Novém Městě nad Metují je situace složitější. Kvůli uzavírce totiž začala část řidičů projíždět přímo historickým centrem. Na vjezdu i výjezdu z náměstí je přitom zúžená vozovka, městská policie proto dopravu reguluje.

Dopravní značení, práce na silnici

Podle vrchního strážníka Miloše Kratěny jsou největší problémy při střídání směn v nedaleké automobilce: „Mezi 14 až 16 hodinou, kdy musíme na náměstí nepřetržitě usměrňovat dopravu, aby nám nezkolabovala."

Kromě toho také strážníci dohlíží na dodržování zákazu vjezdu kamionů. Ten prý řada řidičů stále nerespektuje. „Ty potom zastavujeme až za náměstím, kde potom dostávají sankci."

Řidiči kamionů si tak hledají náhradní trasy. Stále více jich začíná jezdit přes Nový Hrádek. Tamní nezávislý starosta Zdeněk Drašnar tak už řešil několik stížnostní od místních obyvatel. „Při běžném provozu, když tudy sem tam projede nějaký kamion, tak to únosné je. Ale pokud by se s těmi kamiony takzvaně roztrhl pytel, tak už ta silnice tomu neodpovídá. Ve zvýšené intenzitě provozu kamionů je úzká, jsou tam zatáčky, prostě je to špatné."

Práce na silnici (ilustrační foto)

Jde přitom o silnici třetí třídy a obec Nový Hrádek tak může požádat policii o omezení provozu. Tak, jak to podle starosty Drašnara udělala už v minulosti. „Když byly objížďky dole v Novém Městě nad Metují a ty kamiony jezdily, tak tam bylo dopravní omezení. Byl tam zakázán průjezd do Náchoda a policie to tam intenzivně hlídala."

Problémy v okolí Nového Města nad Metují potrvají řadu měsíců a podle policie se bufou postupně zhoršovat. Už brzy totiž cestáři začnou opravovat další úseky v okolí.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související