Zdeněk Weinhauer z Meziměstí je vášnivý sběratel. Doma má například samorosty, mince i bankovky

2. duben 2023 08:04

V Česku jsou tisíce sběratelů všeho možného. Někdo sbírá panenky, další třeba pivní tácky. Za jedním z vášnivých sběratelů vás teď vezmeme. Je mu 76 a kromě toho, že si každý den, už víc než čtyřicet let, zapisuje údaje o počasí, najdeme v jeho rodinném domku na okraji Meziměstí na Náchodsku i spoustu samorostů, mincí nebo třeba bankovek.  

Zdeněk Weinhauer je nejen vášnivý amatérský meteorolog, protože počasí sleduje od roku 1979, ale také zapálený sběratel všeho možného.

Čtěte také

Kolem nás tu jsou v jeho domě desítky, možná stovky samorostů. „Manželka z toho úplně nadšená není, je to uklízení, uklízení a uklízení. Utírání prachu. Tatínek mi říkal: kdybys tím raději zatopil. Ale jen jsme někam odjeli, už se chlubil návštěvám, jakou mám sbírku.“

Další vášní Zdeňka Weinhauera jsou mince. Těch má také hodně. Řada z nich je velmi zvláštních nebo aspoň raritních. „Tady máme například pamětní s portrétem soudruha Stalina. Česká mince z roku 1949.

Mince spočítané nemá, postupně ale ukazuje třeba i německé, rakouské, polské. A asi není překvapením, že má i sbírku bankovek. Zde třeba 2 miliony marek nebo i 5 miliard marek. Tady už jsou nové bankovky, když se rušily naše padesátikoruny.

Čtěte také

Také bankovek je úžasné množství. „Nebyl jsem do toho nějak úplně zapálený, sbíral jsem je už jako malý kluk. Občas mi někde něco někdo dal. Ale pak jsem si říkal, musím to srovnat, aby to bylo přehledné. A neleželo to jen strčené někde v pytlíku.

Na výstavy se svými sbírkami nechodí, má je pro svoji radost. "Nikde se s tím nechlubím," říká Zdeněk Weinhauer a zmiňuje ještě to, že sbíral třeba i krabičky od zápalek. "Bylo mi líto to vyhodit, tak jsem to také maličko zpřehlednil a dal do desek.

Koníčků a zálib má Zdeněk Weinhauer z Meziměstí na Náchodsku celou řadu. S ohledem na věk už s žádným dalším novým začínat nechce, ale ty stávající si zachová.

Spustit audio

Související