Zapečená cuketa (od Jany Zemánkové z Broumova)

Suroviny: 0,5 - 1 kg brambor, 2 menší cukety, 4 rajčata, anglická slanina, asi tak cela hlavička česneku, eidam, 200 g nivy, 500 ml smetany na šlehání, sůl, pepř, koření podle chuti (tymián, bazalka, chili, vedeta…)

Postup:
Brambory nakrájíme na kolečka a dáme je na chvíli předvařit. Po chvíli je scedíme a můžeme i propláchnout studenou vodou.
Vymažeme zapékací mísu a na dno klademe kolečka předvařených brambor. Na brambory položíme na plátky nakrájenou anglickou slaninu, posypeme najemno pokrájeným česnekem, dále položíme na kolečka pokrájenou cuketu, kterou posolíme, opepříme, posypeme kořením. Na cuketu dáme na kolečka nakrájená rajčata a dáme zbytek česneku.
Pak celou vrstvu posypeme nastrouhaným sýrem a vše opakujeme ještě jednou.
Poslední vrstvu musí tvořit brambory.
Nakonec ve šlehačce rozpustíme nivu, cuketu i s bramborami zalijeme a dáme zapéct.
Stačí půl hodiny.
Nezapomeňte k tomuto jídlu podávat i dobrý zeleninový salát.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.