Žáci šesti základních škol se utkali v Hradci Králové v semifinále soutěže Mladý zemědělec

15. březen 2024 07:42

Střední odborná škola Veterinární v Hradci Králové uspořádala jedno ze semifinálových kol celostátní soutěže "Mladý zemědělec." Sešli žáci z Královéhradeckého kraje ale i z dalších koutů Česka. Měli možnost ověřit si nejen své znalosti z oblasti zemědělství, ale otestovat mohli také své praktické dovedností formou různých soutěžních úkolů.

Čtěte také

Přesouváme se společně na další stanoviště. Co nás čeká tady? „Takže, budete poznávat lebky. Máme tu pět lebek, od jedničky do pětky, budete je určovat a zapisovat, jsou to zvířata, která žijí v České republice.“

Společně s Janou Hlavatou ze Základní školy v Bílé Třemešné procházíme mezi jednotlivými soutěžními stanovišti. Za sebou máme rozpoznávání různých zemědělských plodin.

Teď Jana postupně zapisuje názvy zvířat, jejichž lebky jsou vystavené na pracovní ploše. „Tady nastává prekérka, že nevím, jestli mám uznat divočáka, protože to je prostě prase domácí. Koza správně, ovce správně, tady je to pes. Takže máme dobře čtyři z pěti.

Čtěte také

Výkony žáků hodnotí na jednotlivých stanovištích studenti a učitelé hradecké střední veterinární školy, která se organizace regionálního semifinále dobrovolně ujala. „Tady je připraven hod holínkou! Cílem je, dostat ji na dřevěný kůl. Budete mít deset pokusů.

Z deseti pokusů nebyl úspěšný ani jeden. Hned na dalším stanovišti už je ale Jana úspěšnější. Procházíme školními stájemi, kde jsou kromě ovcí a koz ubytovaní taky králíci. „Vezměte si králíka, potěžkejte si ho a řekněte nám, kolik si tak myslíte, že by mohl vážit.
„3,5 kilogramu.
„To jste se vešla do tolerance, máte 4 body. Celkové výsledky vám potom sdělí v místnosti, kde jste psali test.

Čtěte také

Soutěž má dvě části, v té první, dopolední, odpovídali žáci v časovém limitu na testové otázky. Praktickou část ale hodnotí většina z nich přinejmenším jako zajímavější.

Po dlouhém čekání na výsledky si trofej za nejvyšší počet bodů nakonec odnáší žákyně pražské základní školy Aneta Juřikovská. „Líbila se mi zvířátka, různé poznávací věci a tak. Pamatuji si, že na teoretickém testu jsem měla tři chyby a na praktických věcech, no, rozhodně mi nešel hod holínkou, tam jsem měla nula bodů.

Soutěž Mladý zemědělec má za cíl popularizovat zemědělské, ale i veterinární obory a přimět žáky základních škol, aby o ně měli větší zájem. V případě Anety byl pokus neúspěšný, chystá se totiž na gymnázium. Co ji ale rozhodně nemine, je celostátní finále soutěže, kterého se spolu s dalšími vítězi regionálních kol zúčastní 12. června v Brně.

Spustit audio

Související