Začala sezóna medobraní. A podle oslovených včelařů bude úspěšná, medu má být letos dostatek

2. červenec 2022

Vezmeme vás ke včelám a k výrobě medu. Toho by totiž po chudších minulých letech mohlo být letos hodně. Alespoň to tvrdí námi oslovení včelaři. Hlavním důvodem jsou podle nich slunečné dny a dostatek srážek. Díky tomu tak letos bude většina včelařů příští týden stáčet med už podruhé.

„Stojíme před řadou úlů a nastala doba medobraní. Ten úl se skládá ze dvou plodišť, kde se včely rozmnožují,“ popisuje jeden z několika úlů včelař Vladimír Doležal.

Čtěte také

Aby ale mohl vyjmout rámky s medem, zapaluje prvně kuřák, aby včely uklidnil. „Zapálí se suché ztrouchnivělé dřevo, jen lehce se zadýmá, protože včela má velice dobrý čich. Včely se srazí, chrání plod a přestanou bodat.

Z vrchu pak vidíme několik rámků obalených medem, ze kterých včelař sklepne nebo omete včely tak, aby je s sebou nepřinesl do medárny. „Tady máme zařízení, říká se tomu odvíčkovací vana, do kterého se umístí rámky, protože při odvíčkování dochází k tomu, že med kape. Tak aby nekapal na zem.

Čtěte také

„Menší včelaři používají také menší, ruční medomety, většinou na tři nebo čtyři rámky. Tam je převodovka a pomocí kliky dochází k roztočení a odstředivou silou se med vystříkává z pláství.

Větší včelaři mají pak medomet elektrický, který se automaticky točí na obě strany tak, aby se med postupně uvolnil z rámků.

Existují různé druhy medů jako je například květový nebo medovicový, některé se můžou i dál zpracovávat. „Pastování medu, špatně se tomu říká šlehání. Ale tam se nic nešlehá. Je úzká, vysoká a nerezová nádoba, kde je uvnitř míchadlo. Při malých otáčkách se med míchá a krystalizace se zjemňuje.

Čtěte také

Letošní produkce medu bude podle Českého svazu včelařů vyšší než v minulých letech, kdy se v České republice vytočilo přibližně 6 000 tun medu.

Dobrý rok potvrzuje i včelař Miroslav Malina. „Letošní jaro bylo docela příznivé, až na to, že březen byl suchý, tak jsme se báli, jak to bude vypadat. Ale myslím si, že letošní sezóna bude pro včelaře dobrá. Medu je dost a myslím si, že bude kvalitní.

Med má schopnost na sebe vázat vodu, není tedy vhodné ho skladovat ve vlhkém prostředí.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související