Za 48 milionů vyroste v Hradci Králové nový komplex pro klienty se sluchovým postižením

16. červenec 2020 09:11

Dělníci začali v Hradci Králové stavět nové Centrum podpory sluchově postižených. Využívat ho budou například lékaři, pedagogové ale i rodiče dětí se sluchovou vadou. Ti se v novém komplexu ve Štefánikově ulici budou moci naučit například znakový jazyk. Stavbaři poklepali na základní kámen budovy za desítky milionů korun, hotovo mají mít příští rok na jaře.

„Jsme velice rádi, že takový projekt tady vzniká," říká asistentka pedagoga Jana Gürtlerová, která pracuje se sluchově postiženými každý den.

Čtěte také

„Budova, která tady vyroste, pomůže dětem a samozřejmě i nám učitelům. Děti zde mají možnost mít lékaře, logopedii, nemusí už nikam zdlouhavě jezdit, protože pak je třeba na celý den jejich absence."

Nový komplex za více než 48 milionů korun bude fungovat při speciální škole Štefánikova v Hradci Králové.

Využívat ho budou i rodiče postižených dětí, vysvětluje ředitelka školy Iva Rindová.
„Bude to soustřeďovat ranou péči, což je sociální služba, péči speciálního pedagogického centra a centra pro podporu inkluze. Rodiče sem budou přicházet v okamžiku zjištění sluchové vady u jejich potomků a dostanou tady veškerou podporu pro nejoptimálnější jazykový a vůbec komplexní rozvoj dítěte."

Rodiče se v centru naučí i znakový jazyk

Čím budou nové prostory odlišné, popisuje architektka Helena Dařbujánová
„Sluchově postižení na sebe potřebují vidět. Proto se například schodiště nahrazují rampami. Nebo potřebujeme, aby stěny nebyly temné a neprůhledné, ale naopak průsvitné. Aby klienti viděli, že v místnosti někdo je. A potřebují také dokonalou akustiku v prostoru, aby získali vnitřní klid."

Nový komplex pro klienty se sluchovým postižením za 48 milionů vyroste v Hradci Králové

Budova by měla být hotová příští rok v květnu.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související