Z pověstí člověk poznává historii země. Pohádkový festival v Jičíně je předává dětem pomocí hraní

13. září 2019

Pohádky a pověsti z hradů a zámků Českého ráje jsou v centru pozornosti letošního 29. ročníku festivalu Jičín, město pohádky, který pokračuje do neděle 15. září. Začal ve středu odpoledne tradičním průvodem masek, ve kterém nechyběl ani herec a patron festivalu Jiří Lábus. 

Součástí letošního ročníku je středověký hrad s nádvořím, který zaplnil i část Valdštejnova náměstí. Tu obývají středověcí řemeslníci, kterým vládne šašek, ale i řemeslník Vladimír Pinkava: „Snažíme se ukazovat, jak žili naši předkové, jak pracovali. Učíme děti různá řemesla nejenom teoreticky, ale i prakticky. Na našem pohádkově - středověkém tržišti mimo jiné ukazujeme, jak se správně stlouká máslo, jak se přede na kolovrátku, řeže pilou, jak se soustruží."

Královská výprava na kolotoči

Nádvoří zámku před galerií patří hlavně divadlu pro děti, na dalších dvou jsou soutěže, hry, ale také malování, modelování nebo pohádkový kvíz pro odrostlejší, který se týká historie regionu a zdejších šlechtických rodů. Je tam i cíl velké pohádkové hry Po stopách loupežníků.

Tradicí v pohádkovém městě jsou koncerty, filmy, Podvečerní čtení ve farní zahradě. V zámecké zahradě návštěvníci přihlížejí rytířským kláním i vystoupením sokolníků. Ryneček nabízí hlavně pískoviště a trubkoviště, ale také divadelní kratochvíle.

V Jičíně platí od středy Pohádkové zákony

Dětský purkmistr Vojtěch, který převzal klíč od městské brány, se zavázal, že dohlédne na jejich dodržování. Kdo by si chtěl zákony připomenout ještě před vstupem na Valdštejnovo náměstí, najde je na fasádě Valdické brány.

V pohádkovém hradním tržišti se děti seznamují se středověkými řemesly

My jsme těsně před zahájením obsáhlého festivalového programu, náročného na přípravu, nahlédli i do zákulisí ve Studentském domě, kde pohádkový tým v podkroví dolaďoval, co bylo třeba:

V sobotním programu se od 13:00 představí na hlavním pódiu také Český rozhlas Hradec Králové spolu s hradeckým Divadlem Drak.

Čtěte také

Loupem, loupem perníček, to je zábavná soutěžní pohádková hodinka pro malé i velké, ve kterém uvidíte naše rozhlasové moderátorky Pavlu Kindernayovou a Romanu Pacákovou spolu s hercem Divadla Drak Filipem Humlem.

Každý rok (od září 1999) doplňuje festival i ekumenické setkání, které je tzv. Jičínským apelem ke smíření. Letos je to dvacet let, kdy byl na Velišském hřbetu u Jičína vztyčen Smírčí kříž. Připomíná památku dvou mužů, kteří v regionu položili své životy za víru. Byl to jezuitský misionář P. Matěj Burantius a evangelický laik Tomáš Svoboda.

Dvacetiletou tradici pořadatelé připomenou 13. září od 17 hodin při setkání s hudbou v kostele sv. Jakuba Většího a následným kulatým stolem v Porotním sále Valdštejnského paláce v Jičíně, ze kterého vzejde obohacení apelu o názory mladé generace.

Černobílá fotka vztyčení smírčího kříže 14. září 1999 na Velišském hřbetu

Čtvrtým rokem je součástí programu JMP i festival Jinčí čin, který chystají mladí lidí. Ti tradičně oživují zajímavá a leckdy opomíjená místa ve městě. Tématem letošního ročníku je soukromé vlastnictví a bydlení.

Oficiální stránka festivalu Jičín - město pohádky a Nadačního fondu Jičín - město pohádky

Pohádkový festival tradičně zakončí sobotní večer, kdy dětský purkmistr Vojtěch vrátí klíč od města zpátky do rukou starosty. S touto událostí je spojený hlavně hudební program, ale také závěrečný ohňostroj.

Výběr ze sobotního programu 14. září:

9:00 Pověsti plzeňského náměstí (hlavní pódium)
10:00 Kašpárkova kouzelná kaše (LD Srdíčko)
13:00 Loupem, loupem perníček (hlavní pódium) - zábavná soutěžní pohádková hodinka pro malé i velké, ve které se představí naše rozhlasové moderátorky Pavla Kindernayová a Romana Pacáková s hercem divadla Drak Filipem Humlem
14:00 Vyhlášení výsledků výtvarné soutěže Žili, byli nejen na hradech a zámcích... Ceny předá patron festivau herec Jiří Lábus (hlavní pódium)
16:00 Elis koncert populární zpěvačky Elis Mrázové (hlavní pódium)
18:00 Pověsti z Českého ráje čtou regionální spisovatelka Jaroslava Velartová, autorka nové knížky pověstí Pelišek z Prachovských skal a Václav Žmolík, mj. autor seriálu Po Česku (farní zahrada)
19:00 Zvonec konec s předáním vlády nad městem (hlavní pódium)
19:30 Kapela Jelen (hlavní pódium)
21:00 Petr Poláček & Bon Jovi Tribute Prague (hlavní pódium)

Výběr z nedělních dozvuků:

9:00 - 16:00 Pohádkové tvůrčí dílny a divadla pro děti (historické centrum města)
9:00 - 16:00 Kavárna POTMĚ (Valdštejnovo náměstí)
10:30 Pelášení v lipách - běžecké soutěžení pro děti a jejich rodiče
11:00 B.I.Z.O.N.I. - improvizační show (Ryneček - nám. Svobody)
14:00 Dostaveníčko s kastelány moderuje Mgr, Jan Zeman z NPÚ (zámecké nádvoří)

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.