Vzpomínka na nezaměnitelného Karla Samšiňáka. Světově proslulý parazitolog miloval celý život umění

7. březen 2023 08:12

Ke 100. výročí narození RNDr. Karla Samšiňáka, soboteckého vědce, sběratele a znalce umění připravilo Regionální muzeum v Jičíně výstavu s názvem Vzpomínka na Karla Samšiňáka. Součástí vernisáže bylo i uvedení drobné publikace, kterou připravil syn Jan Samšiňák s manželkou Sylvou. 

V letošním roce si připomínáme sté výročí narození RNDr. Karla Samšiňáka, soboteckého rodáka, přírodovědce, fotografa a milovníka umění. Vášnivý sběratel nashromáždil za svůj život úctyhodné množství zajímavých předmětů, které na sklonku života daroval jičínskému muzeu. A právě na nich je založena výstava v chodbě Valdštejnského paláce v Jičíně.

Součástí vernisáže bylo i uvedení knížky Přiběhy Karla Samšiňáka - Kratochvilné čtení. Autory knížky tam oslovila redaktorka Vlaďka Wildová.

Čtěte také

Výstava Vzpomínka na Karla Samšiňáka u příležitosti stého výročí jeho narození bude v Regionálním muzeu v Jičíně k vidění do 9. dubna.

Návštěvník jičínského muzea uvidí nejkrásnější drobné grafiky, jako jsou například ex libris a novoročenky, kterých pan Samšiňák za svůj život shromáždil několik set a jejichž autory jsou i zvučná jména výtvarného umění.

Byl také fotografem zachycujícím jeho rodné Sobotecko, dění na Šolcově statku nebo cesty do zahraničí.

Čtěte také

Ve výstavní chodbě tedy čekají jak jeho vlastní fotografie, tak i historické, mezi něž patří soubor vzácných fotografií soboteckého lékárníka Jaroslava Macouna.

„Chybět nemohou ani předměty z přírodovědeckého oboru, herbáře rostlin a mikroskopické preparáty hmyzu Sobotecka. Jako nadšený bibliofil se mohl chlubit také velkou sbírkou knih, jejíž část, převážně regionálního charakteru, je teď součástí sbírky regionální literatury jičínského muzea, ale některé z nich patříte i na výstavě,“ přibližuje Vzpomínku na Karla Samšiňáka muzejní přírodovědkyně Petra Zíková.

Jeden z posledních snímků Karla Samšiňáka

Karel Samšiňák se narodil 2. ledna 1923 v Sobotce, zemřel 2. srpna 2008 v Prachaticích. Světově proslulý parazitolog, zaměřený na roztoče. Milovník a znalec výtvarného umění. Sběratel, loutkář, skaut, autor četných publikací a článků z oboru přírodovědy, vlastivědy, historie. Roku 1974 založil na Šolcově statku v Sobotce galerii výtvarného umění, která dnes nese jeho jméno.

Na vernisáži výstavy představil syn Jan společně se svou ženou Sylvou útlou publikaci Příběhy Karla Samšiňáka - Kratochvilné čtení. A když se začtete, smutní rozhodně nebudete!

„Tátu jsem nechtěl připomenout obvyklým způsobem, tedy nudným výčtem jeho přínosu přírodním vědám, vlastivědě a výtvarnému umění. Můj záměr je představit jej jako jedinečnou osobnost s úžasným smyslem pro humor a jako vtipného vypravěče nepřeberného množství skvěle vypointovaných příběhů, jimiž dokázal pobavit nejednu společnost.“
(Jan Samšiňák, V Úvalech 2022)

„... u Karla Samšiňáka mě překvapilo, že i když se celej život zabývá hledáním vší, blech a roztočů mikroskopem, přesto si všiml i mé figury, která se nikdy mikroskopem nemusela hledat...“
(malíř Vladimír Komárek, Muzejní noviny 2009)

„Pod heslem RNDr. Karel Samšiňák, CSc., se dá dnes vygooglovat spousta informací, jaký to byl všestranný přírodovědec (zoolog, entomolog, myrmekolog, parazitolog, akarolog…), ale i sběratel, znalec a milovník zejména výtvarného umění, nebo také jaký to byl společenský, zábavný a vtipný společník...“
(prof. RNDr. Jan Žďárek, DrSc., 2023)

„Viděla jsem ho poprvé v mých sedmnácti letech - jemu bylo 53. Přišel mi jako vtipný stařík, který o Šrámkově Sobotce prováděl lidi hradem Kost a byl při tom neuvěřitelně zábavný. Jeho humor býval často i kousavý, ale kdo se tím nechal v prvních chvílích setkání odradit a Karla Samšiňáka si zařadil do škatulky nerudných dědků, o mnohé tím ke své škodě přišel. A ráda teď připomínám, že to byl hodný a empatický člověk. Třeba tím, že se na stará kolena staral už o hodně nemocnou a bezmocnou paní profesorku Papouškovou...“
(Sylva Samšiňáková, snacha, 2023)

„Oceňuji jeho sběratelství a lásku k umění. Jako parazitolog se věnoval hlavně roztočům, čemuž já nerozumím, protože to jsou strašně mrňavý věci, ale přitom nezapomněl být člověkem a mít rád humor. A kdo má rád humor, to je podle mě správný člověk. Když se to všechno bere moc vážně, tak to není ono...“
(Břetislav Kužel, malíř a grafik, 2023)

Spustit audio

Související