Výstavba letního koupaliště v Úpici je v nedohlednu. Radnice si napřed nechá vypracovat studii

28. březen 2018 09:25

Zastupitelé Úpice se zatím neshodli na nové podobě letního koupaliště. To by mělo vzniknout z požární nádrže v místní části Radeč. V anketě mezi obyvateli sice těsně vyhrála nerezová varianta, zastupitelé ale hlasovali o levnější plastové. Ani ta ale nakonec podporu nezískala, radnice si nejprve nechá vypracovat studii.

„Lepší udělat studii, než přímo projektovou dokumentaci. Protože projektová dokumentace stojí mezi jedním až dvěma miliony," říká zastupitel města za Hnutí Žít v Úpici Petr Hron.

Sám prosazuje nerezovou variantu koupaliště, je prý sice dražší, ale odolnější. „Protože s nerezem pracuji, vím co je to za materiál. Vím, že vydrží daleko déle než plast. Myslím si, že za tu dobu dvakrát vyměníme plastové bazény a nerez tam stále bude."

Nerezové koupaliště je podle Petra Hrona navíc možné využít i v zimě jako kluziště, stačí přikoupit mantinely.

Vypracování studie doporučil finanční výbor, podle jeho předsedy a nezávislého zastupitele Martina Dytrycha i kvůli blížícím se komunálním volbám. „Neznáme jak bude vypadat složení budoucího zastupitelstva a neznáme jeho priority. A tudíž jsme se rozhodli doporučit udělat jen studii proveditelnosti, dotáhnout parkoviště, dotáhnout chodník, po stránce technické. A ať to budoucí zastupitelstvo rozhodne."

Bazén, koupaliště, koupání (ilustrační foto)

Současná požární nádrž v Radči zabírá plochu 1500 čtverečných metrů. Plastová varianta koupaliště by stála zhruba 33 milionů korun, nerezová asi o dvacet milionů víc.

Podle starosty Úpice Radima Fryčky z KSČM by město doplácelo na provoz statisíce korun ročně, bez ohledu na zvolenou variantu. „Byli jsme ve Velkých Karlovicích, byli jsme v Meziměstí, v Uničově, ve Vsetíně. Tam jsme si zjišťovali veškeré věci, které s těmi koupališti souvisí. Včetně nákladů, co nás to bude stát potom s tím provozem."

Zastupitelé na svém večerním zasedání projednávali i další věci, hlasováním neprošel například návrh na zvýšení počtu zastupitelů. Těch je momentálně třináct, minimálně patnáct by přitom znamenalo možnost znovuzavedení Rady města.

Naopak bez problémů zastupitelé schválili zavedení opatření obecné povahy, celé město by se tak mělo stát oblastí se zvýšeným výskytem nežádoucích sociálních jevů. Následně pak už by Úřad práce neproplácel novým žadatelům příspěvky na bydlení.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související