Potřebují v Úpici radu města? O tom budou jednat zastupitelé. Rada tu nefunguje už čtyři roky

16. březen 2018 09:00

Úpice na Trutnovsku by po podzimních komunálních volbách mohla mít znovu radu města. Ta v šestitisícovém městě nefunguje poslední čtyři roky a podle některých zastupitelů je to chyba. Fungování města je pak prý totiž jednodušší. 

„Úpice je dost velké město na to, abychom měli radu," říká zastupitel za Hnutí Žít v Úpici Petr Hron. Poukazuje přitom na to, že podobně velká města radu mají.

V okolí to platí třeba pro šestitisícový Hronov, o něco menší Českou Skalici, ale třeba i Polici nad Metují. Tam žije čtyři a půl tisíce obyvatel.

Podle Petra Hrona napomáhá rada k pružnějšímu fungování samosprávy. „Hlavně rozhodování není tak pružné, jak by mělo být. Přeci jen je dlouhá doba čekání mezi jednáními zastupitelstva, což je měsíc."

Rada ze zákona připravuje návrhy pro jednání zastupitelstva a mezi její pravomoci patří například provádění některých rozpočtových opatření.

Zřízení rady města je podmíněné počtem zastupitelů - těch musí být minimálně patnáct, v Úpici je to ale o dva méně. Změnit se to může až při podzimních komunálních volbách.

volbydanelova_15_180112-225258_jra.jpg

„Rádi bychom, aby se ta debata otevřela už dřív. Aby se ty strany na to stačily připravit. Protože v Úpici sehnat 15 dobrých lidí na kandidátku, bude velice těžké," doplňuje Petr Hron.

Pro svůj návrh má podporu zastupitelů z ODS nebo Hnutí Ano, záležet ale bude i na ostatních stranách.

Starosta Radim Fryčka z KSČM na otázku jestli Úpici rada města chybí, odpověděl ano i ne. „Já bych řekl, že nechybí, nebo možná částečně i chybí. Protože jestliže se projednávají věci, kde usnesení má 7 i 8 stran, tak by to tak nemuselo být. Rady by mohla rozhodnout o spoustě věcí a nemuselo by to jít na veřejné zasedání."

Podle starosty Úpice se znovuobnovení rady města zatím projednávalo na pracovním zastupitelstvu, větší diskuze k tématu by měla být na veřejném zasedání. „Jestli bude většina pro radu, tak prostě rada bude. Nedá se nic dělat."

Radních musí být minimálně pět, maximálně jedenáct, jejich počet ale nesmí přesahovat jednu třetinu členů zastupitelstva.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související