Výška šíje, osvalení, upevnění a stavba vemene. To je soutěž „Miss kráva“ při Zemědělském dnu Mžany

1. červen 2023

Zemědělský den Mžany je vždy takový velký svátek pro zemědělce nejen z našeho kraje. Ochutnáte tam nejlepší české potraviny, porotci v minulých letech vybírali nejkrásnější krávy z klasických českých strakatých plemen, byla k vidění ta nejmodernější zemědělská technika. 

Jak to bude vypadat letos, kdy se Zemědělský den Mžany koná v pátek 2. června, to nám řekne předseda představenstva Zemědělské akciové společnosti Mžany Luděk Homoláč.

Co jste pro nás všechno připravili?
Tak především jsme objednali dobré počasí, to je základ. Takže srdečně zvu všechny příznivce českého zemědělství, aby se přišli podívat do Sovětic. Je to nadregionální akce, začínali jsme před 12 lety, kdy poprvé přišlo nějakých 100 návštěvníků. Teď už jich počítáme do tří tisíc.

Děti se podívají na telátka a zjistí, že kráva není fialová. A že české zemědělství je krásné. Třeba z nich budou jednou naši kolegové.
Luděk Homoláč, předseda představenstva Zemědělské akciové společnosti Mžany

My jsme před několika lety také od vás vysílali, Lada Klokočníková a Zdena Kabourková tam byly. A tenkrát se dokonce i volila Miss kráva, jestli to tak můžu říct?
Přesně tak, to je divácká soutěž. České straky, národní plemeno, málokdo to ví, jde o červeno-strakatý skot, který se chová nejenom České republice, ale napříč celým světem a my jsme světoví lídři. Musíme říct, že co se týče úrovně chovů a užitkovosti a zdraví zvířat, tak opravdu patříme celosvětově na první místo.

Čtěte také

Letos také bude tahle volba?
Určitě tam bude. Představí se 52, správně bych měl říkat plemenic, ale já říkám kraviček, od různých chovatelů z pěti krajských regionů. Dá se říct, že jde o soutěž mezi těma nejlepšími chovateli v České republice. A s dovolením řeknu, že po 12 letech jsme se dopracovali k druhé nejlepší výstavě v České republice, co se týče tohoto červeno-strakatého skotu.

Co se všechno hodnotí?
Je to velice specifické. Odborníci vždy dostanou katalog, a tam je napsáno, kdo je maminka, kdo je tatínek, jakou mají užitkovost ty kravičky, a hodnotí se celkově jejich habitus. Tak jako missky mají mít křivky třeba, řeknu příklad, 91 - 60 - 90, tak u kraviček se hodnotí výška šíje, pak osvalení, jaké mají upevnění a stavbu vemene, jak jsou rozmístěné struky. To vše navazuje na to, aby byla vyhlášena opravdová šampionka, která si odnese zasloužené ocenění.

Čtěte také

Už vyhrála někdy zástupkyně vašeho zemědělského družstva?
Vyhrála. Ale dá se říct, že to je velmi vrtkavé. Příprava kraviček spočívá v jejich ostříhání, umytí, dokonce se i lakují trošičku, aby jim to prostě slušelo. Je to pěkná společenská událost. Ale na Zemědělském dnu neprobíhá jen výstava plemenic nebo kraviček, chceme, aby to mělo širší pojetí. Dalším zaměřením, a za to bych chtěl poděkovat Královéhradeckému kraji, je podpora dětí z mateřských a základních škol. Výstava probíhá v Sověticích, v areálu, kde provozujeme chov tohoto skotu, děti se podívají, jak jsou telátka ustájena, jaký mají krásný životní standard, a zároveň se seznámí s tím, že kráva není fialová a že české zemědělství je krásné zemědělství. Je tam i přehlídka strojů, a díky Královéhradeckému kraji spolupracujeme i se středními učilišti zaměřenými na zemědělství, lesnictví, na opraváře zemědělských strojů, veterinární školy. Tyto školy se tam prezentují, svůj program má třeba i státní podnik Lesy České republiky. A z některých dětí třeba jednou budou naši budoucí kolegové, kteří půjdou pracovat do zemědělství.

Vzpomínám si z našeho posledního setkání, že také chováte sumečka afrického. To je taková rarita, ne?
Ano, je to rarita. Patříme k největším chovatelům této ryby. Dá se říct, že v dnešní době patříme k lídrům akvakulturního systému chování těchto ryb.

Dělám i hlídacího ombudsmana, aby venkov zůstal venkovem. Aby bylo české zemědělství hájeno a nebylo na něj pohlíženo negativně.
Luděk Homoláč, předseda představenstva Zemědělské akciové společnosti Mžany

Jak jste přišli na to, že by sumeček africký mohla být dobrá ryba?
Prostě jste dlouhodobě starostou obce Stračov, kde je opuštěný zemědělský areál, máte společenskou zodpovědnost a jednou si řeknete, bylo by dobře tam vrátit nějaký život. A tak se rozhodnete, a shodou okolností jste v přezkumné komisi na operačním programu rybářství za Agrární komoru, a dozvíte se, že je možnost chovat ryby i v halách. Jde o izraelskou technologii, začnete se o to zajímat, požádali jsme o dotaci a dnes zásobujeme třeba školní jídelny. Děkuji všem, kteří jezdí do naší prodejny a podporují regionální výrobky. Je to velká řehole, ale také velká výzva. Každým rokem hledáme další zlepšení a mě na tom baví, že každý den je úplně jiný.

Zemědělská akciová společnost Mžany, a.s.
předmětem podnikání je intenzivní zemědělská výroba. Provozuje kravín, zabývá se chovem skotu a drůbeže, výkrmem býků, rostlinnou a živočišnou výrobou.

Vy jste tedy předsedou Zemědělské akciové společnosti Mžany, ale také starostou dvou malých obcí, Stračov a Klenice. Jak to zvládáte všechno dohromady?
Ono se to krásně kloubí. Na venkově to vždy bylo o zemědělství, takže hledám onu propojenost a zároveň dělám i takového hlídacího ombudsmana v dobrém slova smyslu, aby venkov zůstal venkovem. Aby bylo české zemědělství hájeno a nebylo na něj pohlíženo negativním pohledem. Protože si myslím, že české zemědělství je kvalitní zemědělství v Evropské unii, a moc mě mrzí, že je někdy naše práce dehonestována a není ohodnocena.

Tak ještě pojďme na závěr jednou pozvat na váš velký Zemědělský den.
Bude to ve středisku Sovětice. Já si tam to jdu užít, protože musím podtrhnout a poděkovat také na dálku všem zaměstnancům Zemědělské akciové společnosti Mžany, kteří to tam připravují. Abychom bylo na všechny návštěvníky připraveni. A těším se na to, že všichni odjedou spokojeni. Přál bych si, aby nám přálo počasí a nikomu se nic nestalo a aby děti přišly domů a řekly rodičům, že české zemědělství je krásné. A že by třeba rády v tom zemědělství jednou pracovaly a vystudovaly si nějakou specializaci. A zároveň, aby lidé preferovali české potraviny, protože jsou kvalitní. Lidé pracující v zemědělství jsou srdcaři.

Naším hostem byl Luděk Homoláč, předseda představenstva Zemědělské akciové společnosti Mžany. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související