Výchova dětí ke čtenářství je základní prioritou Knihovny Břetislava Kafky v Červeném Kostelci

13. březen 2022 09:29

Historie červenokostelecké knihovny sahá hluboko do 19. století. Za dobu své existence se stala důležitou součástí kulturního života obyvatel města a přilehlých obcí. Vedení Knihovny Břetislava Kafky v Červeném Kostelci se v loňském roce ujal Mgr. Vojtěch Kábrt, Ph.D., který po knihovně provedl redaktorku Romanu Joudalovou.

V současné době patří Knihovna Břetislava Kafky v Červeném Kostelci k moderním automatizovaným knihovnám. Jako knihovna „středisková" obsluhuje tři své pobočky a pět knihoven v přilehlých obcích. Ročně si čtenáři půjčí více než 100 000 svazků knih a časopisů.

Čtěte také

Budova knihovny i její zahrada prochází postupnými úpravami, půdní vestavba a instalace výtahu umožnily nabídnout zajímavý prostor pro výstavy, setkávání, vzdělávací a zábavné programy, kurzy a další akce. V knihovně má své sídlo a depozitář také Vlastivědný spolek, který velmi aktivně pracuje při Městském kulturním středisku.

Oddělení pro dospělé čtenáře najdete v přízemí knihovny, nabízí široký výběr beletrie i naučnou literaturu. Klub Pohoda zve na pravidelné pondělní schůzky všech, kteří se chtějí dozvědět něco zajímavého, či se jen setkat se svými sousedy.

V Oddělení pro děti a mládež se rodí budoucí čtenáři

Vést děti ke čtenářství je jednou z priorit Knihovny Břetislava Kafky v Červeném Kostelci. Už pro budoucí čtenáře předškolního i školního věku nabízí spoustu zajímavého čtení a čtenářských aktivit. Třeba volnočasový klub pro nejmenší čtenáře a jejich rodiče Knihovníček.

Knihovna Břetislava Kafky v Červeném Kostelci dbá o výchovu dětí ke čtenářství

Bohatý knižní fond pro děti je k dispozici v 1. patře knihovny, knížky pro nejmenší děti (0+), prózu i poezii pro starší čtenáře a pro zvídavce i naučnou literaturu pro děti. Knihovna se snaží tituly stále dokupovat, aby nabízela to nejlepší, co je v knižním světě aktuálně k dispozici.

Čtěte také

Velké popularitě se v Knihovně Břetislava Kafky v Červeném Kostelci těší také Bookstart, mezinárodní projekt na podporu dětské čtenářské gramotnosti, který vznikl před více než čtvrtstoletím ve Velké Británii a rozšířil se do mnoha zemí a kontinentů. Od roku 2018 se k němu připojují i veřejné knihovny v České republice.

Knihovna ve spolupráci se ZŠ Václava Hejny Červený Kostelec organizuje školní čtenářský klub. Děti z prvního stupně školy se díky němu mohou blíže seznámit s prostředím knihovny.

Knihovna Břetislava Kafky v Červeném Kostelci se také zapojila do akce Březen - měsíc čtenářů:
15.3. 2022 v 17 hodin zve zájemce na přednášku doc. Magdaleny Pokorné, spoluautorky výstavy k 200. výročí narození K. H. Borovského.
Výstavu s názvem Směle kupředu!!! Svět Karla Havlíčka lze v podkrovní výstavní síni knihovny navštívit ve výpůjční době, vstup je volný.
17.3. 2022 v 16 hodin se bude konat Setkání nad knihami pro děti z I. stupně ZŠ pro každého, koho zajímá, co by děti mohly číst.
19.3. 2022 v 18 hodin pracovníci knihovny pořádají Neformální diskuzi o současné literatuře pro dospělé - setkání všech, kdo rádi čtou, v Zahradní kavárně Trees v Červeném Kostelci.

Nově upravená zahrada slouží dětem i dospělým čtenářům a návštěvníkům Knihovny Břetislava Kafky v Červeném Kostelci

V rámci Března - měsíce čtenářů Červený Kostelec také ožije výtvarným happeningem s názvem Město pro každého, připraveným knihovnou ve spolupráci s výtvarným oborem ZUŠ Červený Kostelec na prostranství před papírnictvím Ivín.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související