Vnější paraziti domácích mazlíčků. Jak na ně? Vše se dozvíte v naší radioporadně

23. květen 2018

MVDr. Petr Falta a veterinární radioporadna. Péče o naše domácí mazlíčky. Téma: Vnější paraziti.

Parazity nebo také cizopasníky můžeme rozdělit na ektoparazity tedy vnější parazity a endoparazity, čili vnitřní parazity. Nejznámějšími vnějšími parazity jsou blecha, klíště a veš či všenka.

Blechy
Blecha je nepříjemný parazit, živící se krví jedince, kterého si vybrala za hostitele. Zvlášť aktivní jsou samičky, které se musejí opakovaně vydatně nasát, aby byly schopny produkovat potomstvo.

Efektivní ochrana proti blechám je nezbytností. Vyžaduje použití účinného antiparazitika, které dokáže usmrtit parazity co nejrychleji a jehož účinek po ošetření nastupuje co nejdříve.

Klíště

Klíšťata
Mírné zimy posledních let umožnily početní nárůst klíštěcí populace a celkový trend globálního oteplování bude tento vývoj zřejmě i nadále podporovat. Pes a kočka jsou tvorové, kteří, pokud nejsou chováni výhradně doma, jsou s rostlinným pokryvem v bezprostředním kontaktu. Možnost jejich napadení je podstatně vyšší než vpřípadě člověka.

Ochranu proti klíšťatům zajistíte pomocí spolehlivého antiparazitárního přípravku. Podaří-li se zahubit parazita ještě dříve, než dojde k jeho uchycení nebo pokud se již stihl přisát na kůži než dojde k jeho plnému nasátí, tedy nejlépe nejpozději do 24 hodin po uchycení, zabrání se s vysokou pravděpodobností riziku přenosu nemoci.

unavený pes, zadýchaný pes, nemocný pes, spící pes

Všenky
Všenky jsou bezkřídlý hmyz, který stráví celý svůj život v srsti psa a opustí jej dobrovolně pouze tehdy, pokud se rozhodne přestoupit na jiného hostitele. Živí se odumřelými buňkami a chlupy.

Jak dospělí jedinci, tak i vajíčka se dají u psa zjistit při pečlivější prohlídce. Vajíčka jsou nalepená na chlupech, zatímco dospělci se pohybují na povrchu kůže a způsobují intenzivní dráždění.

Zdá se, že především dlouhosrstí psi poskytují perfektní "domov" tomuto nepříjemnému hmyzu. Ale i zvířata s jiným typem srsti se mohou stát objektem jejich zájmu.

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio