Vladimír Burjánek: Zdraví

8. červenec 2012

S velikými rozpaky a mnoha otazníky byla na Mezinárodní den dětí zavedena v některých nemocnicích možnost volby lékaře při výkonu. Jestli je výkon prohlídka, nebo chirurgický zákrok, ptali se hned první den i lékaři samotní.

Na operaci specialistu, operatéra, primáře, prostě můžete si vybrat z jídelního lístku. Za příslušný obnos se rozhodnete, kdo vás vezme do péče, případně kdo řízne. Nevěřím vůbec důvodům, které vedly ministra k tomuto rozhodnutí. Prý v rámci boje proti korupci. Prdečky naší babičky, řekl by soused Novák. Je to jen další z možností, jak vytáhnout z lidí peníze na děravé zdravotnictví, které nedá dohrormady ani další z ministrů, kteří se tu střídají jako ponožky. A každý z nich jen vymýšlí, jak v oné bezedné studni udržet vodu alespoň pro zachování života. Zejména když napájecí systém ovládaný pojišťovnou odčerpává z hlavního penězotoku plynule korunky. Tuhle zdravotními knížkami, onde jiným zbytečným fíglem. Lidé i lékaři mají k rozhodnutí o výběru spoustu připomínek . Například to, jestli obyčejný lékař, který denně stráví se skalpelem v ruce víc času, není lepší než primář, který má i další povinnosti. Soudě podle finančních ukazatelů, že čím vyšší odborné postavení, tím lepší péče a více peněz, jsem si začal z důchodu šetřit. Pro případ, že bych potřeboval zákrok. Asi nebude levný. Chtěl bych , aby mi péči poskytl sám pan ministr zdravotnictví.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.