Vladimír Burjánek: Podnikatelé

3. březen 2013

Fialová saka a bílé ponožky, uniformní kroj porevolučních podnikatelů je už minulostí. Pořád si pamatuji, jak hrdě psal můj slovenský kamarád do rubriky o zaměstnání magické slůvko podnikatěl.

Příslušné úřady vydávaly jako na běžícím pásu všemožná povolení k provozování živnosti v oborech. I těm, kteří se uměli sotva kostrbatě podepsat. Na faktury se pak odebíralo zboží, které pochopitelně příjemce nezaplatil. Kamarádi, přátelé a příbuzní se pouštěli do obchodních dobrodružství, která v řadě případů končila jejich dramatickými rozchody. Klobouk dolů před těmi, kteří téměř před čtvrt stoletím věděli, co chtějí. Podnikat začali, podnikají dál a úspěšně. Nebude jich asi veliký zástup. Časem se totiž i v podnikání oddělilo zrno od plev. Velice vtipná a výstižná je charakteristika tehdejšího obrazu podnikání, shrnutá do pár vět. K podnikání se spojovali často dva druhy lidí. Jedni, kteří měli peníze a druzí, co měli zkušenosti. Když to neslavně skončilo, byly obvykle role obrácené. Ti, co měli zkušenosti, získali peníze a těm, kdož vložili peníze, zbyly jen ty zkušenosti.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.