Vladimír Burjánek: Písničky

20. červenec 2015

Ačkoliv v klání o nejlepší eurosong se naši zástupci neprobojovali opět letos do finále, jsme, jak už to tvrdil Bedřich Smetana národ, který hudbou dost žije. Pravda, je pro mnohé pořád hlavolamem, proč jsou trvale ve velké oblibě posluchačů mnohé písničky šedesátých, sedmdesátých i osmdesátých let, které jsou hojně slyšet i na současných rozhlasových vlnách řady stanic.

Důvod může mít jednoduchý - objevilo se v té době spousta dobrých autorů hudby i textů, což ve spojení s řadou stejně dobrých interpretů přispělo k trvalé oblibě a nikoliv jepičímu životu písní. Znovu jsem si to uvědomil onehdy, když na jedné televizní stanici spustil svoji oblíbenou písničku ze seriálu o hříšných lidech zpěvák Josef Zíma. Jeden z interpretů s pozoruhodným vývojem. Vidím ho jako mladého bouřliváka, když uchvátil fanynky písní Blues pro tebe. Od popu se potom dostal až k dechovce a jeho Vlachovka měla obrovskou sledovanost. Píseň o hříšnících, kterou dnes zpívá, dělá s odstupem času od seriálu úplně jinak. Dává do ní zkušenost svého požehnaně dlouhého života i obdivuhodné pěvecké i herecké cesty.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.