Vladimír Burjánek: Bydlení

30. duben 2017

Četl jsem nedávno, do jakých výšin se začínají šplhat ceny domů a bytů. Člověk by řekl, že to ani není možné, aby někdo dal v hlavním městě takovou sumu za bydlení. Jako se mění všechno, mění se situace i v této oblasti.

Například studenti nevyužijí v řadě případů nabízenou možnost bydlení na koleji, jak to bylo za našich dob, ale čím dál víc se spoléhají na priváty. Domluví se několik mladých lidí, vůbec jim nevadí, že kluci užívají byt společně s děvčaty, každý dá svůj finanční podíl a společná střecha nad hlavou jim vyhovuje.

Zejména majitelé pražských bytů, kde jsou ceny největší, si pak libují, jak výhodně se jim podařilo svůj majetek zpeněžit. Není výjimkou, že na studenty přehodí řadu dalších plateb, třeba údržbu a revizi plynového topení a další povinnosti majitelů. Po krizi, která ponížila i ceny domů a bytů, začala už naplno nová éra zájmu o pořízení bydlení.

Bydlení

Už během několika let se trh v této oblasti pohybuje ve stále větších sumách. Když jsem viděl současné ceny za koupi i pronájem, vzpomněl jsem si na svého kamaráda, řídícího učitele Jana Buchara z Mříčné u Jilemnice, kterému jsem před mnoha lety pomáhal s vydáním knihy poudaček v krkonošském nářečí.

Především na větu z jedné poudačky, která zněla: Bejt v mariáši na forhontě, tedy vynášet, to je lepší, než mít na Benecku barák! Jak naivní a neuvěřitelné se tohle konstatování, které skutečně platilo, dneska zdá. Barák na Benecku, to je v současnosti majlant.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.