VIDEO: Tři muži zadrženi při předávce 4 kil konopí. Celkem bylo zajištěno konopí za 9 miliónů korun

5. listopad 2021 08:38

Koncem září 2021 policisté ze zásahové jednotky zadrželi na Královédvorsku tři muže (27, 32 a 33 let) při předávce 4 kil sušiny konopí. Kriminalisté nejstaršího z mužů, odběratele, po provedení procesních úkonů propustili na svobodu. Proti zbylým dvěma policejní komisař zahájil trestní stíhání pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. 

Čtěte také

Kriminalisté pro tento případ zvolili název "FORREST".

Již obviněný, nejmladší z trojice mužů si prostřednictvím dalších osob sjednával pronájem objektů, tak aby jeho jméno nikde nefigurovalo. V části jednoho objektu měl legální, na Celním úřadě oficiálně nahlášenou pěstírnu technického konopí. Zabýval se i klonováním těchto rostlin a prodejem řízků, přičemž dle jeho slov spolupracoval s jednou z největších firem v České republice, která mu měla poskytnout i potřebné vybavení k pěstování.

Mimo to si však jako „vedlejšák“ zřídil na Královédvorsku a Královéhradecku i nelegální pěstírnu konopí. Takto vypěstované zboží následně starší z mužů prodával odběratelům, část navíc pro větší zisk „ředil“ technickým (legálním) konopím. Krom toho muži vyráběli i extrakt z konopí, tzv. „Fénixovy slzy“ obsahující více než 53 procent účinné látky delta9 THC.

Zadrženi tři muži při předávce 4 kilogramů konopí

Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor na několika místech bylo zajištěno 1.172 kusů rostlin konopí, 29 kilo sušiny, 530 gramů extraktu z konopí tzv. „Fénixovy slzy“ a 1.300 již ubalených „jointů“. Mimo jiné zajistili vybavení pěstírny (lampy, předřadníky, ventilátory atd.) v hodnotě 300 tisíc korun a finanční hotovost 345 tisíc korun.

Dle odborného vyjádření by se z rostlin získalo 55 kg sušiny. Rostliny i sušina obsahovala až 23 procent delta9 THC.

Pokud by došlo k prodeji koncovým uživatelům, mohli by obvinění utržit částku převyšující 9 milionů korun.

Čtěte také

Nejmladší muž se hájil tím, že pěstoval pouze konopí technické, což kriminalisté jak je výše uvedeno vyvrátili provedením expertíz z odvětví chemie. Protiprávního jednání se dopustil i přesto, že byl v posledních třech letech a to konkrétně v červenci 2020 za stejný, zvlášť závažný zločin odsouzen podmíněně se zkušební dobou na 4 roky.

Policejní komisař na konci září zaslal podnět na jeho vzetí do vazby, což soudce Okresního soudu v Trutnově akceptoval a muž je stíhán vazebně. O pět let starší muž je stíhán na svobodě. V případě prokázání viny jim oběma hrozí trest odnětí svobody od 2 do 10 let.

Ve věci nadále probíhá vyšetřování, kde není vyloučena změna právní kvalifikace a zahájení trestního stíhání dalších osob.

autor: baj | zdroj: Policie České republiky

Související