VIDEO: Neřidič, navíc se zákazem řízení a pod drogami, na Jičínsku ujížděl policii a pak havaroval

5. říjen 2021 11:16

V pátek 1. příjna hodinu před půlnocí si novopacká policejní hlídka při běžné kontrolní činnosti všimla podezřele jedoucího osobního vozidla značky Ford Focus. Řidič auta jedoucí od Jičína asi 10 metrů před kruhovým objezdem u Lidlu v Nové Pace zastavil a několik vteřin stál, pak se rozjel a kruhový objezd zcela neobjel. Hlídka ho proto světelným signálem vyzvala k zastavení.

Řidič však na výzvu nereagoval a začal ujíždět. Projel městem, pokračoval po silnici I/16 směrem na Vrchovinu, Horka u Staré Paky a Studenec. Svou jízdou ohrožoval další účastníky silničního provozu. Místy se řítil rychlostí i přes 150 km/h, přejížděl plnou čáru a několik úseků jel v protisměru.

Čtěte také

Na konci Studence pro projetí levotočivé zatáčky ve velké rychlosti nezvládl řízení a havaroval nárazem do plotu. Po nárazu zůstalo vozidlo stát napříč v protisměru.

Z auta vystoupili dva muži, kteří se chtěli od vozidla vzdálit. Až po použití donucovacího prostředku - hrozba střelnou zbraní, muži výzvy uposlechli a policisté je zadrželi. Třicetiletý řidič a jeho o 7 let mladší spolujezdec byli záchranáři ošetřeni, ale převoz do nemocnice na vyšetření odmítli.

Policisté řidiče podrobili dechové zkoušce, která byla negativní, test na drogy byl však pozitivní na amfetamin. Z evidencí posléze zjistili, že muž, který vozidlo řídil, nikdy nevlastnil řidičské oprávnění a na svém kontě má již dva zákazy řízení. Ten druhý měl vypršet v červnu 2024.

Neřidič, navíc se zákazem řízení a pod drogami na Jičínsku ujížděl policii a pak havaroval

Jelikož se nehoda stala už na území Libereckého kraje, celý případ řeší semilští kolegové, kteří muže v nejbližší době obviní z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, za což hrozí až dva roky ve vězení. Správní úřad se naopak bude zabývat jeho přestupkem jízdy pod vlivem návykové látky.

autor: baj | zdroj: Policie České republiky

Související