Většina lidí se vydává do kempů v létě. Ale někteří tam míří teď. Obliba zimního kempování roste

31. leden 2019 09:56

V Krkonoších roste obliba zimní dovolené v kempech. Turisté jsou závislí pouze na elektrické přípojce, jinak si vše vozí s sebou. Přijíždí Češi i zahraniční turisté. Někteří na dlouhodobé pobyty, tedy na celou zimu, jiní na pár dní. Například zimní kemp ve Špindlerově mlýně je téměř plný až do konce zimy. Volných míst je málo.

Šárka Koubová je z Prahy do zimního kempu v Krkonoších jezdí s rodinou už pátou sezónu.
„My s karavanem jezdíme v létě i v zimě. Nejsme úplně takové ty typy na all inclusive dovolené. A tohle je prostě fajn. Máte vše po ruce a je to pohodlné."

V zimě do karavanu nebo přívěsu? Tuto variantu dovolené volí čím dál víc lidí

Zimní kempování v karavanech (ilustrační foto)

Hromady sněhu, vykukující střechy karavanů a přívěsů, vyšlapané cesty. Takhle to vypadá v zimním kempu ve Špindlerově Mlýně. Je úplně plný. Lidé tam přijíždí na celou sezónu nebo na prodloužené víkendy a místa si musí rezervovat s dostatečným předstihem. Vše potřebné mají, nemusí nic shánět, závislí jsou pouze na elektrické přípojce. Láká je pobyt v přírodě a nezávislost.

Sníh stále padá a karavan je již zapadaný sněhem. Vidět je nezbytné vybavení, tedy lopaty. Jak to vypadá, když člověk přijede s karavanem v zimě do kempu?

„Tak pár hodin odklízení sněhu zabere. Hlavně se musí odstraňovat ze střech, aby se nepropadly," vysvětluje Šárka Koubová.

Když nakoukneme dovnitř, je tam útulno. Kuchyňský koutek, postele, skříňky.
„Také sprcha a záchod. To ale záleží na typu onoho karavanu, nebo obytného automobilu, samozřejmě. Je to vlastně taková malá chata na kolech."

Zimní kemp ve Špindlerově Mlýně

Jak se tráví zimní čas a dovolená? Sáňky a lyže jsou také ve vybavení. Takže asi především na zasněžených svazích.
„Ano, jsme hlavně na svahu. Děti si po obědě na chvíli zalezou do karavanu. Odpoledne vylezou ven a ještě se vyřádí. Spát jdou potom večer v osm nebo devět hodin pořádně uhoněné."

Turisté si oblíbili kempování v zimě, v karavanech mají vše potřebné

03058407.jpeg

Ubytovat se na horách mohou turisté kdekoli. Kdo chce zažít dobrodružství přímo v přírodě, vydává se do zimních kempů. Turisté, kteří sem přijíždí s karavany nebo obytnými vozy, jsou závislí pouze na elektrické přípojce, vše ostatní si vozí sebou. Ubytování v kempu je zároveň levnější než v horských ubytovacích zařízeních.

V zimním kempu ve Špindlerově Mlýně převažují čeští turisté. Ale výjimkou nejdou ani Poláci nebo Němci.

„Máme dlouhodobé pobyty, tam jsou vlastně všechna místa obsazena. A potom máme krátkodobé pobyty. Ty je nutné si ovšem relativně včas rezervovat. Tam se ještě nějaká volná místečka najdou v určitých termínech," říká Lucie Burešová, která pracuje na recepci kempu.

Většina turistů zde svá obytná auta a přívěsy nechává až do konce zimy. Tedy zhruba do dubna.

Spustit audio

Související