Velikonoční recepty šéfkuchaře Radka Pálky aneb tradice připravovaná s láskou a poctivě

Boží milosti

Těžko říct, zda jsou boží milosti pečivo spíš masopustní nebo velikonoční, já bych ho nejraději označil za kolední. Co jiného dát koledníkům do ruky než štamprli a kousek něčeho malého k zakousnutí? 

Vím, že ne každý ocení sladké, ale pokud už se pro něco takového rozhodnete, boží milosti vám poskytnou vítanou pochoutku. Křehkou, nakysle sladkou, půvabně tvarovanou.

Ingredience
  • 280 g mouky
  • 140 g másla
  • velká špetka soli
  • 10 g cukru
  • 100 g kysané smetany
  • pár kapek citronové šťávy
  • 2 žloutky
  • Na smažení:
  • 1 litr oleje
  • Na obalování:
  • 100 g cukru moučka
  • 1/2 lžičky skořice nebo 1 lžíce domácího vanilkového cukru

K velikonočním svátkům patří obřadní pečivo všech možných tvarů: nejen bochánek čili mazanec, ale též beránci, zajíčci, ptáčci, holubičky, ráčci, žáby, hadi a podobná havěť. Do škatulky roztodivných tvarů se dají uklidit i boží milosti. Každý je může mít podle svého nejlepšího receptu, vědomí a výtvarného přesvědčení.

Ale abych vysvětlil, proč řadím boží milosti spíš na Velikonoce: líbí se mi rozmanitost několika druhů těst, které se postupně objeví na našem stole. Na Zelený čtvrtek jemné kynuté medové jidášky, na Bílou sobotu beránek z třeného těsta, na Velikonoční neděli mazanec z těžšího nebo tvarohového kynutého těsta a nádivka zpracovaná jako nákyp, a konečně na pondělí smažené boží milosti.

Postup:
Máslo a mouku rozemněte prsty na velmi jemnou drobenku. Pokud můžete, použijte kuchyňský robot, udělá to za vás rád a za desetinu času. Vsypte sůl a cukr a dobře promíchejte. Nakonec přidejte smetanu, citronovou šťávu a žloutky a vše propracujte na tuhé těsto. Zabalte ho do folie nebo do sáčku a nechte 15 minut na kuchyňské lince odpočinout.
Odpočinuté těsto vybalte a rozválejte na obdélník silný asi 1 cm. Pak ho přehněte na třetiny a totéž zopakujte ještě dvakrát. Znovu zabalte a znovu nechte na kuchyňské lince odpočívat.
Zopakujte si předchozí bod postupu. Jediný rozdíl udělejte v tom, že znovu zabalené těsto vložíte do lednice a necháte 1-2 hodiny v chladu.
Odleželé těsto rozválejte na plát silný 3-4 mm. Vykrajujte tvary dle požadavků vaší vůle, vašich příbuzných a vašich tradic. Vkládejte do horkého oleje, ve kterém by těsto mělo plavat za doprovodu zřetelného bublání oleje. Smažte 1-2 minuty dozlatova, několikrát přitom otočte. Usmažené kousky nechte chvíli okapat na papírové kuchyňské utěrce, pak je ale ještě teplé obalte ve směsi cukru a vanilky nebo skořice. Nejlépe to jde na pevném ubrousku, ve kterém prohazujete usmažené kousky v cukru tím, že nadzvedáváte kraje ubrousku.
Odkrojky těsta už znovu nerozválejte. Buď je usmažte tak, jak jsou, v jejich roztodivných tvarech, dětem a ujídajícím pro radost, nebo se jich zbavte jiným vhodným způsobem.

autoři: Český rozhlas Hradec Králové , baj
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...