Velikonoční recepty šéfkuchaře Radka Pálky aneb tradice připravovaná s láskou a poctivě
Boží milosti
Těžko říct, zda jsou boží milosti pečivo spíš masopustní nebo velikonoční, já bych ho nejraději označil za kolední. Co jiného dát koledníkům do ruky než štamprli a kousek něčeho malého k zakousnutí?
Vím, že ne každý ocení sladké, ale pokud už se pro něco takového rozhodnete, boží milosti vám poskytnou vítanou pochoutku. Křehkou, nakysle sladkou, půvabně tvarovanou.
- 280 g mouky
- 140 g másla
- velká špetka soli
- 10 g cukru
- 100 g kysané smetany
- pár kapek citronové šťávy
- 2 žloutky
- Na smažení:
- 1 litr oleje
- Na obalování:
- 100 g cukru moučka
- 1/2 lžičky skořice nebo 1 lžíce domácího vanilkového cukru
K velikonočním svátkům patří obřadní pečivo všech možných tvarů: nejen bochánek čili mazanec, ale též beránci, zajíčci, ptáčci, holubičky, ráčci, žáby, hadi a podobná havěť. Do škatulky roztodivných tvarů se dají uklidit i boží milosti. Každý je může mít podle svého nejlepšího receptu, vědomí a výtvarného přesvědčení.
Ale abych vysvětlil, proč řadím boží milosti spíš na Velikonoce: líbí se mi rozmanitost několika druhů těst, které se postupně objeví na našem stole. Na Zelený čtvrtek jemné kynuté medové jidášky, na Bílou sobotu beránek z třeného těsta, na Velikonoční neděli mazanec z těžšího nebo tvarohového kynutého těsta a nádivka zpracovaná jako nákyp, a konečně na pondělí smažené boží milosti.
Postup:
Máslo a mouku rozemněte prsty na velmi jemnou drobenku. Pokud můžete, použijte kuchyňský robot, udělá to za vás rád a za desetinu času. Vsypte sůl a cukr a dobře promíchejte. Nakonec přidejte smetanu, citronovou šťávu a žloutky a vše propracujte na tuhé těsto. Zabalte ho do folie nebo do sáčku a nechte 15 minut na kuchyňské lince odpočinout.
Odpočinuté těsto vybalte a rozválejte na obdélník silný asi 1 cm. Pak ho přehněte na třetiny a totéž zopakujte ještě dvakrát. Znovu zabalte a znovu nechte na kuchyňské lince odpočívat.
Zopakujte si předchozí bod postupu. Jediný rozdíl udělejte v tom, že znovu zabalené těsto vložíte do lednice a necháte 1-2 hodiny v chladu.
Odleželé těsto rozválejte na plát silný 3-4 mm. Vykrajujte tvary dle požadavků vaší vůle, vašich příbuzných a vašich tradic. Vkládejte do horkého oleje, ve kterém by těsto mělo plavat za doprovodu zřetelného bublání oleje. Smažte 1-2 minuty dozlatova, několikrát přitom otočte. Usmažené kousky nechte chvíli okapat na papírové kuchyňské utěrce, pak je ale ještě teplé obalte ve směsi cukru a vanilky nebo skořice. Nejlépe to jde na pevném ubrousku, ve kterém prohazujete usmažené kousky v cukru tím, že nadzvedáváte kraje ubrousku.
Odkrojky těsta už znovu nerozválejte. Buď je usmažte tak, jak jsou, v jejich roztodivných tvarech, dětem a ujídajícím pro radost, nebo se jich zbavte jiným vhodným způsobem.
Související
-
Víte, že pro naše prababičky Velikonocemi jarní svátky nekončily? A co všechno měly na práci?
Velikonoce platí za hlavní svátky jara. Naše prababičky ale uznávaly i další, které většina z nás už nezná. Navíc bylo jarní období plné práce na polích i v domácnosti.
-
Historii Velikonoc a velikonočních tradic v našem regionu vám...
Radioporadna - Mgr. Jana Nešněrová z Městského muzea a galerie v Úpici. Historie Velikonoc a velikonočních tradic. Jak se slavily Velikonoce v našem regionu - Zají...
-
Velikonoční speciality trochu jinak!
Máme pro vás šest receptů od Mirky Teichmanové na tradiční velikonoční jídla.
Nejnovější zprávy
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.