Vědci vyvinuli pohyblivý magnetický sliz, který by mohl pomoci při spolknutí nebezpečných předmětů

9. duben 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Ruská vesmírná agentura Roskosmos připraví konkrétní návrhy pro politické vedení země ohledně možného ukončení spolupráce s ostatními zeměmi na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). 

V Praze demontovali největší dalekohled Štefánikovy hvězdárny. Demontáž největšího dalekohledu petřínské hvězdárny se podařila. Přístroj, který má více než 110 let, teď čeká renovace v německé Jeně, která potrvá zhruba rok. V kopuli ho prozatím nahradí experimentální elektronický dalekohled. Ten bude instalován zhruba za měsíc.

Vědci vyvinuli pohyblivý magnetický sliz, který dokáže obepnout malé předměty a protáhnout se nejrůznějšími skulinami. V budoucnu by mohl pomoci například při spolknutí nebezpečných předmětů.

Čtěte také

Botanici z Akademie věd zkoumali rostliny na specifických půdních ostrovech. Rostliny vázané na půdní ostrovy mají zvláštní vlastnosti, které jim pomáhají vytrvávat na místě. Výsledky studie byly publikovány v předním mezinárodním časopise Global Ecology and Biogeography a nejenže zaplňují mezeru v dosavadním výzkumu, ale také poskytují nový pohled na riziko vymírání související s ostrovním výskytem.

Avaři, kteří v raném středověku opanovali část střední a východní Evropy a vládli také Slovanům, pocházeli z dalekých oblastí severovýchodní Asie. Místo jejich původu zjistili vědci genetickými metodami z kosterních nálezů.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál! 

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související