Vědci varují před následky výskytu mikroplastů v lidských cévách. Zvyšují riziko mrtvice či infarktu

16. březen 2024

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Malá komerční raketa vyrobená japonskou společností Space One, která měla  vynést na oběžnou dráhu satelit, několik sekund po startu explodovala. Kvůli blíže neupřesněnému problému ji firma sama nechala zničit. Space One se měla stát první japonskou soukromou firmou, která dopraví družici na oběžnou dráhu. Problém, kvůli němuž byla raketa pět sekund po startu zlikvidována, je stále předmětem vyšetřování.

Masarykova univerzita poklepáním na základní kámen slavnostně zahájila stavbu MUNI BioPharma Hubu, strategického projektu za více než 4 miliardy korun, který by měl na národní úrovni přinést zásadní přidanou hodnotu v oblasti vzdělávání, vědy a výzkumu, farmacie, molekulární biologie či dalších biotechnologických oborů. Jde o druhou největší investici univerzity - hned po kampusu. Stavba, která reálně odstartovala už loni, bude hotová v polovině roku 2026.

Čtěte také

První lidé přišli do Evropy přes Ukrajinu před 1,4 miliony let. Nový výzkum dokazuje, že nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to mezinárodní tým vědců s českými odborníky z Ústavu jaderné fyziky Akademie věd ČR. Dosud se za nejdříve obydlené místo považovalo naleziště ve Španělsku. Studie, kterou publikoval časopis Nature, dokládá, že první lidé kolonizovali Evropu z východu na západ. 

Odborníci z Ústavu teoretické a experimentální elektrotechniky Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně (FEKT VUT) pracují na generátoru plazmatu, který by měl pohánět satelity na velmi nízké oběžné dráze kolem Země. Hlavním řešitelem projektu je SpaceLab EU a kromě VUT se na něm podílí i brněnská Masarykova univerzita a několik komerčních firem. 

Čtěte také

Vědci varovali před následky výskytu mikroplastů v lidských cévách. Částice zvyšují riziko mrtvice, infarktu i předčasné smrti. Jedinou nyní dostupnou obranou je podle lékařského týmu snížení produkce plastů. Přínos by se na lidském zdraví projevil až za několik let, uvedli. Výzkumníci odstranili tukové povlaky z cév pacientů se srdečními problémy a zjistili, že více než polovina z nich je měla kontaminované drobnými částicemi polyethylenu a polyvinylchloridu.

Keramiku z doby bronzové, mince, barokní medailon i část 100 let staré pivní láhve z již neexistujícího přerovského pivovaru objevili archeologové během výzkumu pod podlahou depozitáře knihovny Muzea Komenského na Horním náměstí v Přerově. Výzkum související se stavebními úpravami depozitáře dokončují v domě situovaném v bezprostřední blízkosti areálu přerovského zámku, kde se v minulosti nacházel známý hostinec U Tšponů.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.