Ve východních Krkonoších už letos zahynuli dva lyžaři. Jsou sjezdovky nebezpečné?

24. březen 2018 09:25

Krkonoše evidují v letošním roce už dva smrtelné úrazy lyžařů, oba se staly ve východních Krkonoších. Ten druhý v úterý na sjezdovce na Černé Hoře. Podle Horské služby je také ve srovnání s loňskou sezónou více úrazů. Znamená to tedy, že jsou sjezdovky v Česku nebezpečné? Nebo jsou příčiny jinde? 

Náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa si myslí, že na vině je do značné míry lidský faktor: „Dá se říct, že někteří lyžaři, samozřejmě ne všichni, jsou bezohlední. Myslí si, že umí lyžovat a že se jim nemůže nic stát. A podle toho také jezdí a jsou neopatrní."

Podle Pavla Jirsy zasahovala Horská služba v letošním roce u přibližně 2750 úrazů, to je číslo zhruba o tři stovky vyšší než vloni. Ale příčinou nejsou jen nezodpovědní lyžaři, kteří třeba přecení své síly nebo podcení situaci. Aspoň v letošním roce jsou příčiny i jinde - lyžařská sezóna je povedená a delší než vloni a vyšší počet zraněných je proto prý logický.

„Sjezdovky v tom hlavním náporu, který je o těch prázdninách, tak jsou hodně zaplněné. A to se může projevit na počtu těch úrazů," říká Pavel Jirsa.

Lyžování je zábava

Skiareály v Česku bez ohledu na to, o kterém konkrétním budeme mluvit, dělají obvykle pro bezpečnost lyžařů maximum možného. To ostatně dosvědčují i výsledky občasných soudních sporů, ve kterých se tu a tam zranění lyžaři pokoušejí vysoudit náhradu.

Obvykle dají soudy za pravdu skiareálům, říká obchodní ředitel Skiareálu ve Špindlerově Mlýně René Hroneš. Veškeré pevné překážky, stromy, hydranty na zasněžování a podobně, bývají schovány pod ochrannou vrstvou.

lyžování, lyže, lyžař

Třeba ve Špindlerově Mlýně existuje i služba Ski Patrol, tvořená pracovníky areálu. Jejich každodenní činnost popisuje René Hroneš: „Jejich práce začíná tím, že ráno označí na nebezpečných místech různé křižování sjezdovek, výstražné značky kvůli zpomalení. Oplotí nějaká kritická místa. A v jejich kompetenci je i to, že pokud se setkají s nějakým neukázněným lyžařem, když jede někdo příliš rychle nebo někoho ohrožuje, tak se mu snaží domluvit, ať se přizpůsobí podmínkám a svým schopnostem. Na druhou stranu nám legislativa neumožňuje příliš mnoho dalších kroků."

A vracíme se na začátek kruhu - a na něm znovu najdeme některé lyžaře, kteří přeceňují vlastní síly a kterým je potřeba připomínat, že lyžování může být někdy i hodně nebezpečné.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související