Ve Vrchlabí začaly zápisy dětí do prvních tříd školy. Co všechno by měli budoucí prvňáčci zvládat?

7. duben 2024 07:47

První děti ve Vrchlabí už mají za sebou zápis do první třídy. Další se přijdou zapsat. Celkem to má být kolem 200 nových školáků. Učitelé doporučují, aby rodiče děti nijak speciálně nepřipravovali. Naše reportérka se proto vydala do vrchlabské školy Horská, aby se přesvědčila, zda děti zápisové úkoly zvládají.

Čtěte také

„Dobrý den, jakpak se jmenuješ?“
„Ema.
„A těšíš se do školy? Víš, co tě tady čeká? Bude to asi jiné než v mateřské škole, viď? Učitelka Zlata Křížová právě vítá budoucí prvňačku Emičku. „Bydlí ve Vrchlabí a bude možná chodit k nám do školy. Tak si teď uděláme nějaké úkoly?

Přicházíme ke stolečku, kde jsou obrázky zvířátek. „Tak mi Emičko ukaž, která zvířátka znáš? Víš, co je tohle? „Pes.

U druhého stolečku je pro děti připraven další úkol. „Zkouší se úchop tužky pravou a levou rukou. A co nůžky? Umíš stříhat papír? Zkus vystřihnout tady ten kruh.

U zápisu má Emička samozřejmě také své rodiče. Tatínek Pavel sleduje, jak to dceři jde. „Na zápis je připravena průměrně, dcera má totiž vadu. Což znamená, že máme specifickou přípravu od logopedů a psychologů.

Ve Vrchlabí začaly zápisy dětí do prvních školních tříd

A jak se malá těší do školy? „Záleží na tom, jaký má právě den. Dnes je z toho trochu vystresovaná, ale školku měla moc ráda, takže věříme tomu, že se do školy těší, dodává s úsměvem Pavel.

Čtěte také

Učitelka Eva Hrušková už přebrala od rodičů veškeré dokumenty. „Stačí rodný list dítěte a vlastní občanský průkaz. Všechny ostatní papíry se potom vyplňují přímo tady na místě.

Kolik dětí letos očekáváte u zápisu? „Máme asi 9 předškoláčků, ale někteří budou mít pravděpodobně odklad. Takže uvidíme, jak to dopadne.

Z jakých hlavních důvodů dochází k odkladům nástupu dětí do školy? „Nemají ještě školní zralost, děti musí dopilovat ještě počítání, prostorovou orientaci, ale i logopedické vady. Často děti málo mluví, dodává Eva Hrušková.

Většina budoucích prvňáčků zápis zvládla a už se těší, až v září usedne do školních lavic.

Spustit audio

Související