Ve sportovní a dynamické střelbě je nejlepší na světě královéhradecký policista Miroslav Zapletal

16. leden 2018

V listopadu 2017 se ve Spojených arabských emirátech v Abú Dhabí konal 2. ročník světových policejních her - 2nd USIP WORLD POLICE GAMES 2017. Policisté, reprezentující Českou republiku pod hlavičkou UNITOP, měřili s kolegy své síly ve čtyřech disciplínách - plavání, jiu jitsu, judo a sportovní a dynamické střelbě. Na této sportovní akci se sešli ti nejlepší borci z více jak třiceti zemí světa.

Mezi nominovanými reprezentanty byl také hradecký policista nprap. Bc. Miroslav Zapletal, instruktor střelecké přípravy zásahové jednotky Krajského ředitelství Policie Královéhradeckého kraje, který kolegům z celého světa předvedl elitní výkon a přivezl domů ZLATO. Takže jste mistr světa, byl jste nejlepší.
Je to tak. Zní to tedy neuvěřitelně.

Sportovní a dynamická střelba, to je vaše disciplína. Co to přesně je? Protože my všichni známe spíš tu klasickou, statickou střelbu, kdy se střílí na terče. Tohle bude asi trošku něco jiného.
Ano, je to pravda. V podstatě se jedná o sportovní dynamickou střelbu, dříve byla známá pod mezinárodní zkratkou IPSC. Jdeo o dynamicky náročnou a nejrychleji rostoucí sportovní disciplínu, nebo střelecký sport ve světě.

Miroslav Zapletal ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak to vypadá? Abychom si to dokázali představit.
Vypadá to celkem jednoduše. Přijdete na situaci, těch střeleckých situací je vždy v tom závodě několik, a dostanete krátký briefing od rozhodčího, který vám řekne, kde je startovní disciplína, jaká je startovní pozice, kde se můžete se zbraní pohybovat, v jakém vymezeném prostoru, představí vám terče. A typické pro tento sport je to, že po startovním signálu vy řešíte tu situaci volným stylem. To znamená mezi jednotlivými pozicemi střeleckými nebo mezi jednotlivými terči se pohybujete se zbraní. Čili je to dynamický sport, není to klasická střelecká disciplína, kdy stojíte na místě a střílíte bez omezení časem na nějaký terč.

SPORT = Solidarita, Profesionalita, Otevřenost, Respekt, Transparentnost
Český policejní tým

Tedy ta strategie, jak vy do toho půjdete, jak tu situaci zhodnotíte, ta je jenom na vás?
Přesně tak. Na to máte během toho briefingu vyčleněné tři minuty pro celou tu skupinu. A je na vás, jakou strategii a jaký postup zvolíte. Kde budete vyměňovat zásobník, kterým terčem de facto začnete a kde budete končit. A na té taktice také hodně záleží.

A jak to tedy vypadá? Modelují se tam skutečné reálné situace, které pak mohou nastat třeba i při skutečných policejních zásazích?
Řekněme, že je to tomu podobné.

Jak vypadají ty terče, do kterých se trefujete?
Tak to asi teď tady těžko popíši, ale je to klasický terč podle mezinárodních pravidel, který má specifický tvar. A na něm jsou tři bodovací zóny, které jsou označeny slovy: Alfa, Charlie, Delta. Čili bodové hodnocení je tam 5, 3, 1 a v každém terči při tom závodě musíte mít minimální počet 2 rány. To je minimální počet.

Miroslav Zapletal se stal mistrem světa ve sportovní a dynamické střelbě na světových policejních hrách ve Spojených arabských emirátech

Ten specifický tvar terče, to si máme představit nějakou siluetu například?
Ne, to rozhodně ne. Nic takového. Jsou to takové terče neterče. Je to v podstatě terč stejného tvaru s tím rozdílem, že má pouze odlišnou barvu. A ten terč je předem označen jako neterč, čili takzvaný PT terč, neboli penalizační terč.

Takže do toho se raději netrefovat.
Tak určitě ne. Při reálném zásahu už pak ta rána nejde vzít zpět. Kdežto tady jste za to pouze penalizován několika body.

Tak jste "trefil" nějaký ten neterč?
Při některých závodech, které jsou velmi náročné, se to samozřejmě stát může. Protože, když je ten závod velmi těžký, tak je tam zpravidla těch neterčů celá řada. A jsou postaveny ve velmi složitých pozicích, že se občas může stát, že ten neterč trefíte. Konkrétně tady v Abú Dhabí bylo mou strategií právě to, abych celý závod střelil čistě, bez penalizačních terčů. A to se mi povedlo.

Miroslav Zapletal se stal mistrem světa ve sportovní a dynamické střelbě na světových policejních hrách ve Spojených arabských emirátech

Všichni z vás, kteří tam jeli, byli policisté?
Ano, za Českou republiku mohu říct, že to tak bylo.

Vy říkáte za Českou republiku. Protože někteří z vás se pustili do sportovních klání s olympioniky.
Ano. Některé státy de facto vytvořily profesionální sportovní týmy na tyto policejní hry. Takže třeba Kolumbijci. Když jsme se jich ptali: kde sloužíte? Tak oni na to: Jak to myslíš, kde sloužíe? A já říkám: Jako kde jste zařazeni? A oni: Ne, my jsme jako profesionální sportovci, my jsme profesionální střelci. Ale bylo tomu tak třeba i mezi judisty. Stalo se tam klukům, že nastoupili na žíněnku proti bývalým olympionikům. Egypťané ovládli plavání, také to byli bývalí olympionici.

Vy jste jako Česká republika byli celkově čtvrtí?
Myslím, že co se týče počtu získaných medailí, tak jsme byli na čtvrtém místě, ano.

Miroslav Zapletal se stal mistrem světa ve sportovní a dynamické střelbě na světových policejních hrách ve Spojených arabských emirátech

Jaká byla atmosféra těch her?
Bylo to parádní. Spojené arabské emiráty tomu opravdu nasadili vysokou laťku. Další ročník, který se bude konat v Itálii v Miláně, určitě nebude pro organizátory jednoduchý.

Když se vrátíme k té vaší práci. Co vás přivedlo do zásahové jednotky a vůbec k policii? Byl to od malička váš sen? Když jste si hrál s kluky na policisty?
Je to tak. Já jsem od malička chtěl pracovat u policie. Takže všechno k tomu pak postupně směřovalo. Na vojně člověk trošku přičichnul k těm zbraním a najednou zjistil, že ho to baví. A já už jsem tehdy věděl, co chci dělat. A všechno jsem k tomu směřoval.

Miroslav Zapletal se stal mistrem světa ve sportovní a dynamické střelbě na světových policejních hrách ve Spojených arabských emirátech

Člověk toho musí asi hodně zvládnout, když se potom dostane k elitní zásahové jednotce?
Samozřejmě. Nejdříve musíte mít nějakou praxi u policie, když to řeknu jednoduše, na té ulici. Taková ta základní příprava je důležitá. Protože my když nabíráme na zásahovou jednotku další policisty, tak toto vyžadujeme, aby měli nějakou praxi z ulice. A pak musí projít náročnou tříměsíční stáží.

Vy jste instruktor vlastně těch nových mladých kluků, kteří k zásahovce jdou. Využíváte při tom i něco z té závodní střelby?
Určitě. Samozřejmě je potřeba říct, že se jedná o střeleckou sportovní disciplínu, je to tedy sport. Takže nechci ty kluky, nebo kolegy, učit nějaký sport. Ale jsou určité aspekty, určité drily, určité věci, které si já z té sportovní dynamické střelby mohu vytáhnout. Vím, že jsou dobré. To jsou věci, které se snažím v mé práci uplatnit.

Kdy jste se začal zajímat o tu dynamickou střelbu?
Zhruba asi před 10 lety. Neřekl bych, že je to v České republice až taková novinka. Ale asi je ještě stále taková trošku neznámá pro lidi, kteří se vyloženě nevěnují střeleckému sportu.

Miroslav Zapletal se stal mistrem světa ve sportovní a dynamické střelbě na světových policejních hrách ve Spojených arabských emirátech

Jste přísný lektor a učitel? Když jste teď ještě navíc mistr světa?
Snažím se, protože pokud chci, aby ti kluci něco uměli, nebo abych je něco naučil, tak musím být určitě přísný.

Čtěte takéStřelecký klub IPSC Hradec Králové

Co vás čeká v nejbližší době? Určitě chcete stále získávat nové a nové mety.
Poslední závod jsem měl v prosinci, to bylo v Thajsku. Bylo to třetí kolo Světového poháru. A teď mám takovou trošku pauzu. Další závody začnou někdy v březnu.

Když jste tak výborný v té střelbě, nechcete pověsit to policejní řemeslo na hřebík a věnovat se jen té sportovní dráze a kariéře?
Ne, to určitě ne. Myslím si, že by to ani v našich podmínkách nešlo, živit se jen tím střílením. To určitě takto nefunguje.

Miroslav Zapletal ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové s Jakubem Schmidtem

Kdo je vaším největším soupeřem z těch zemí, se kterými jste se potkal na policejních hrách v Abú Dhabí?
Vzhledem k tomu, že se tuhle sportovní disciplínu snažím dělat na profesionální úrovni, tak se znám s těmi svými soupeři z celého světa. Zmíním kolegu ze Španělska Jorge Ballesteros. Ten je z posledního mistrovství profesionálního mistrovství světa, které se konalo ve Francii, mistrem světa ve své divizi. Pak je tam maďarský kolega George Patky, to je jeden z velmi talentovaných střelců. Je to i policejní mistr světa v servis pistol a samozřejmě i profesionální střelec sportovní dynamické střelby.

Já jsem si říkal, jestli to nebudou Rusové nebo Američani?
Ti tam tedy zrovna nebyli, musím přiznat. Ale jsou dobří. Na profesionálním mistrovství světa v minulém roce Rusové obsadili v týmech první místo, Američané druhé místo. A my jsme byli třetí. Takže patříme mezi světovou špičku, určitě.

Miroslave, děkuji za rozhovor a ať se vám daří i dál. Moc vám držíme palce.

autor: jak
Spustit audio

Související