Mistr Evropy ve skeetu si rád vystřelí i na divočáka. Miloš Slavíček oslaví celou povedenou sezónu

18. srpen 2017

Senzační zlato získali začátekem srpna čeští sportovní střelci z Dukly Hradec Králové na evropském šampionátu v ázerbájdžánském Baku. Někdejší juniorský mistr světa Miloš Slavíček ovládl závod ve skeetu, když v dramatickém rozstřelu porazil olympijského vítěze z Ria Itala Gabriele Rossettiho. Česká výprava tak mohla slavit další vítězství, titul totiž již předtím vystřílet další královéhradecký brokař David Kostelecký, který ovládl trap.

Miloš Slavíček se v roce 2009 stal v 15 letech juniorským mistrem světa a následně byl v domácí anketě vyhlášen talentem roku. A my jej teď vítáme v našem studiu i s jeho zlatou medailí a vítěznou zbraní. Jaké to bylo? Jaké jsou pocity? A jaké byly, když už vám bylo jasné, že to cinklo a že je tam zlatá medaile?
Pocity byly úplně takové všelijaké, protože jsem byl ještě v takové té závodní horečce a nedalo se. Prostě, to přijde až potom, až po tom závodě.

Ono to bylo docela drama. Vy jste v tom finále přestřílel olympijského vítěze Itala Rossettiho.
Ano. Ještě před tím finále jsem se s ním rozstřeloval, vlastně po závodě, kdy jsme měli stejný základ, v jaké budu pozici. A hned na prvním dvojstřelu jsem ho přestřílel. Tak třeba to bylo i tím, že pak věděl, že i něco dokáži. Tak se třeba pak už v tom finále bál, nevím.

Takže to bylo i o štěstí?
Určitě to bylo o štěstí, hodně.

Sportovní střelec Dukly Hradec Králové Miloš Slavíček získal na evropském šampionátu v ázerbájdžánském Baku zlato ve skeetu

Vy už jste už před pár lety takto překvapil i na juniorském mistrovství světa. To bylo v Mariboru?
Ve slovinském Mariboru, ano. To mi bylo 15 let. Nikdo to nečel. Já také ne. Je to vždy takové milé překvapení. Prostě to vyjde.

Když to shrneme, tak vy jste juniorský mistr světa a teď aktuálně letošní evropský šampion?
Ano. Ještě v předešlých letech, v tom juniorském věku, jsme byli ve družstvech dvakrát mistři Evropy, jednou mistři světa. Tak se dařilo trošku. Ale teď byla ta pauza taková větší.

Sportovní střelec Dukly Hradec Králové Miloš Slavíček získal na evropském šampionátu v ázerbájdžánském Baku zlato ve skeetu

Ale 23 letech porazit olympijského vítěze, to je úžasná věc. Představme tu vaši disciplínu. Člověk se v tom moc nevyzná. Já vím, že máte brokovnici a střílíte na "létající" asfaltového holuby. Jaký je třeba rozdíl mezi skeetem a trapem?
Na skeetu střílíme z 8 stanovišť, postupuje se do půlkruhu a létá to pořád jedním a tím stejným směrem, dá se říct. Máme flintu u boku, střílí se z loveckého postoje. A u toho trapu máte založeno. Tam už máte zbraň připravenou. Na každý terč máte u skeetu jednu ránu a u trapu máte na každý terč dvě rányo. Tak se pořád dohadujeme, co je těžší a co je lehčí.

Vy se asi dohadujete nejvíc s Davidem Kosteleckým, ne? Který také střílí pod Duklou Hradec Králové.
Já si myslím, že Dukla nám dává hodně dobré podmínky. Hodně nás podporuje a jsou tady dobří trenéři. Je to asi nejlepší oddíl u nás v republice, myslím si. Ale s Davidem Kosteleckým se nedohadujeme. Teď jsem slyšel, že je to snad poprvé, kdy oba dva střelci, jak na skeetu, tak na trapu, získali zlato v obou disciplínách. Takže to je potěšení.

Jak se vám střílelo v Baku? Četl jsem, že tam bylo poměrně dost větrno, že tam hodně foukalo.
Byli jsme tam už minulý rok a čekali jsme, že bude foukat. Byli jsme tam na Světovém poháru a pořád foukalo. Baku se nazývá podle toho, že je to větrné město. Pořád tam fouká. Ale teď tedy foukalo ještě o trošku víc než jsme čekali. Ale někdo mi říkal, vždyť už jsi to jednou střílel, když tady hodně foukalo. A že jsem minulý rok vyrovnal světový rekord na střelnici v Brně. Tak mě tak trošku pošťouchli. Tak jsem si říkal, mohlo by se zadařit, když se dařilo do teď. No a ono to vyšlo.

Sportovní střelec Dukly Hradec Králové Miloš Slavíček získal na evropském šampionátu v ázerbájdžánském Baku zlato ve skeetu

Kdo vás vůbec k tomu střílení přivedl?
Přivedli mě k tomu rodiče. To jsou myslivci. Většina těch lidí co střílí, tak má základ v rodičích. Že byli myslivci nebo se okolo té střelby motali. Já jsem z myslivecké rodiny. I na divočáky chodím.

Kdy jste se vrátili z Baku? Stříleli jste na začátku srpna.
Na začátku srpna, ano. Vrátili jsme se 2. srpna večer. Na letišti mě přivítal šéf Dukly Hradce Králové Radek Jančík. Přišel ještě s pár lidmi, přivítali mě. Bylo to pěkný.

Sportovní střelec Dukly Hradec Králové Miloš Slavíček získal na evropském šampionátu v ázerbájdžánském Baku zlato ve skeetu

A jak vás přivítali doma? Vy jste z Choltic z Pardubického kraje, To muselo téct šampaňské proudem, ne?
Šampaňské mi teklo po hlavě. Přijel jsem a nechal otevřené okénko u auta, tak jsem ho měl i v autě. Přivítali mě rodiče, přítelkyně, sousedi, starosta, sestra, babička, strejda, takže to bylo super.

Kolik vlastně váží ta vaše brokovnice? Je to pořádně těžká záležitost.
Má tak 3,5 kila. A každém výstřelu dostaneme pořádnou zpětnou ránu do ramene. Ale na to si po pár ranách zvyknete.

Kolikrát vás to bouchne během toho mistrovského závodu?
Během toho mistrovského závodu i s tréninkem, tak dejme tomu tak třistakrát.

Co je na tom nejtěžší? Asi to není jen o té technice a přesnosti. Ale jako u každého sportu hlavně o hlavě.
Hodně. Psychika na tom určitě hraje roli. Protože, když už se dostanete do finále, tak tam už to je o štěstí. Buď začnou dřív chybovat vaši soupeři a nebo vypadnete jako první.

Ital Rossetti asi tedy na tom nebyl psychicky v tu chvíli možná dobře.
Byl naštvaný. Trošku byl naštvaný.

Jak velký je ten terč, nebo vlastně holub, do kterého se trefujete?
Terč má asi 100, 110 milimetrů. Je to takový talířek, podšálek.

Sportovní střelec Dukly Hradec Králové Miloš Slavíček získal na evropském šampionátu v ázerbájdžánském Baku zlato ve skeetu

A jak rychle to letí? A jak jste od něj daleko na té střelnici?
Nejdál se střílí asi na 25 metrů, tady na tom skeetu. A letí to okolo 65 kilometrů za hodinu, 60 až 65 kilometrů.

Kolikrát jste v tom Baku trefil terč?
V Baku jsem trefil 122 ze 125 ran. Třikrát jsem minul. Zatím se mi povedlo jednou v životě trefit všech 125 terčů. To bylo na závodech v Brně. Ale skončil jsem až třetí. Protože teď se udělala nová pravidla, že střílíte základní závod a pak jdete do finále. A všechni se to nuluje. Ve finále jsou všichni opět s čistým štítem. A to finále je pak o štěstí.

Co vás ještě baví kromě střílení? Když to ale člověk dělá na takové vrcholové úrovni, tak asi moc času na jiné zábavy nezbývá. Ale přesto.
Mám přítelkyni. A myslivost mě baví. Na motorce jezdím občas. A všechny sporty mě baví. My to máme pak v rámci přípravy. Hrajeme fotbal, florbal, tenis, badminton a takové příležitostné sporty. Ono je to o celkové fyzičce.

Sportovní střelec Dukly Hradec Králové Miloš Slavíček získal na evropském šampionátu v ázerbájdžánském Baku zlato ve skeetu

A co vás teď čeká? Jako Slavíček můžete slavit samozřejmě!
Slavit budeme až po sezóně. Na to není moc čas. Teď nás čeká ještě jedna velká věc. 4. září odlétáme na mistrovství světa. To bude letošní hlavní cíl. Ten první jsem si splnil, takže už mám odstříleno. Ale to mistrovství světa je přeci jen ještě lepší.

Rád byste se vrátil i se světovým titulem?
To nebudu předbíhat, to se nedá říct. Protože na té střelnici, to je i o větru. Foukne špatně a ještě jsem v Moskvě na té střelnici nebyl, tak uvidíme. Ale určitě se těším.

A za tři roky olympiáda v Tokiu, to je váš velký sen ne?
Určitě. Já už jsem chtěl dřív, ale nějak to nevyšlo. Ale budeme se připravovat.

Ten letošní evropský titul, to je dobrý impuls do budoucnosti, ne?
Určitě je. Ale zrovna letos, tedy rok po olympiádě, se o ta místa na olympiádu nestřílí. Takže jsem to zrovna vystřílel v blbý čas. Budeme se muset snažit další roky vydržet ve formě.

Co jiného vám můžeme přát. Ať vám to vydrží. A budeme držet palce, ať to za ty tři roky na olympiádu vyjde.

autor: jak
Spustit audio