Vánoce v domovech pro seniory. Za dodržení protiepidemických opatření můžete navštívit své blízké

23. prosinec 2021

Epidemie koronaviru v Královéhradeckém kraji i nadále zpomaluje. Situace se zlepšuje i v domovech pro seniory a pro zdravotně postižené. V žádném zařízení v regionu teď aktuálně neplatí zákaz návštěv, lidé ale musí dodržovat protiepidemická opatření. Bližší informace zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Jaká opatření obecně pro návštěvníky domovů pro seniory platí?

Čtěte také

Do budovy může vstoupit pouze člověk, který předloží buď negativní PCR nebo antigenní test, nebo potvrzení o prodělaném onemocnění covid-19 či má dokončené očkování.

Návštěva také musí mít celou dobu nasazenou ochranu dýchacích cest. Nicméně každé sociální zařízení si může nastavit i vlastní opatření. Jak je tomu třeba v případě Domova u Biřičky v Hradci Králové.

Co konkrétně tam pro návštěvy platí?

I očkovaný člověk nebo ten, který prodělal onemocnění covid-19, se musí při vstupu do domova prokázat negativním antigenním nebo PCR testem. Ten si buď opatří na nějakém odběrovém místě nebo se do dnešního dne může nechat otestovat přímo zdravotníky v domově.

Čtěte také

Potvrzuje to ředitelka Domova u Biřičky v Hradci Králové Dagmar Lusková. „Protože tak máme jedině stoprocentní jistotu, že ten test je proveden správně. A testy, které jsme my sami vysoutěžili podle parametrů, které odpovídají kvalitním antigenním testům. Potom, až budou probíhat svátky, tak samozřejmě návštěvy mohou pokračovat, ale už si ten antigenní popřípadě PCR test musí donést z odběrových center.“

Od 24. prosince si pak musí návštěvy opatřit antigenní nebo PCR test sami. V Domově u Biřičky neuznávají samotesty.

Jak to bude vypadat v ostatních domovech pro seniory během vánočních svátků?

Například v Domově důchodců Černožice budou mít 24., 25. a 26. prosince otevřeno vždy dvě hodiny denně. S tím, že během jedné hodiny může domov navštívit maximálně 8 lidí. Zároveň také nechtějí pouštět návštěvy přímo do patra, do částí, kde klienti bydlí.

Čtěte také

Takže pokud to zdravotní stav seniora dovoluje, tak se společně s návštěvou přemisťuje do jídelny nebo do zimní zahrady.

Návštěvy jsou pak omezeny v Domově pro seniory Nová Paka a to jak časově, tak také tam mají stanový limit, kolik lidí může k jednomu klientovi.

Časem jsou pak omezeny návštěvy i v Domově důchodců Humburky. Tam také zároveň chtějí, aby respirátor kromě návštěv měli nasazeni i klienti domova.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.