Václav Souček: Válec

Byvšímu předsedovi ČSSD se dostalo lichotivého přívlastku "buldozer". Petru Nečasovi za jeho někdejší vleklou obstrukční přednášku začali potají říkat "Fidel". Kdeže ty doby jsou! Doby jsou pryč, způsoby - a masivní nezpůsoby - zůstaly.

Vládní většina ve Sněmovně, vědoma si své početní převahy, sype reformní změny z rukávu, jako když kachnám hází. Opozice, hnaná do kouta, sáhne tedy ke krajním pokusům před nevídanými úžasnostmi varovat lid obecný extrémním zdržováním.
Co dovoleno Jovovi... (laskavý posluchač nechť si dopoví); takové obstrukce se líbit nemohou. I vystane tedy snaha označit je za zločinné ochromení parlamentní demokracie.
Jak jednoduše by se vládlo, kdyby platila jen aritmetika! Vládní většina by zaválcovala reformní výsev během dvou schůzí, ani by hlasovací technika nemusela zdržovat. Stačily by zvednuté ruce a sklopené hlavy. Jenže lid obecný ostražitě sleduje, jak by válec rád zaválcoval kauzy a kšeftíky, Promopro, Gripeny, Dinga, Pandury, Opencard, privátní fondy. Bude tedy třeba opatrně vycouvat, něco málo odložit, něco pozměnit. Nepůjde to prostě zmáknout šmahem. Šmah se nevyplácí.
Protože jak se do lesa volá... (laskavý posluchač nechť si dopoví).

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete od pondělí do soboty v 8:20 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.