Václav Souček: Terminus technicus

Dost možná se hodí pro to „ošlapné“ výraz „terminus technicus“. Jistou logiku ten nový požadavek finanční náhrady za údržbu, opravy, a renovace komunikačních prostor má, neměl by tedy mít ani nouzi o následníky. 

Pokud se ošlapávají schody, eskalátory, a nástupiště v državách železnice, ošlapávají se podobnou měrou i chodby a schody zdravotnických zařízení, úřadů všeho druhu, hotelů, restaurací, a podobných prostor.

Podotkněme, že vyjma veřejných WC; ta se řídí - díky své výjimečnosti a exkluzivitě - vlastním režimem, který „ošlapné“, jakož i jiné vymoženosti vždy včas do cenotvorby zahrne. Tak se může stát, že potenciální klient veřejné toalety se v nouzi nejvyšší „ošlapného“ ani nedopustí, neboť nemá v kritický moment po ruce vhodnou minci a chromovaný vrátný mu nedovolí vstoupit.

Když už ta diskuze o „ošlapném“ propukla, bude zajisté po ruce i odpovídající řešení ve formě placení kartou, nebo telefonem. Telefon by mohl být možná nápaditější než hlavy, které terminus technicus „ošlapné“ přivedly na svět.

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.