Václav Souček: Terminus technicus

V souvislosti s poslední tragédií Airbusu se objevil v diskusích poněkud nový termín – „ekonomizace“ leteckého provozu. Úvodem ale pár slov odjinud…

Cyklistika pro časovku družstev na silnici vymyslela kdysi k ergonomickým kolům, trikotům a přilbám ještě lanka, jimiž byli závodníci na trati připoutáni – dokonce snad za krk - do setrvalé pozice tzv. „kočičího hřbetu“, aby i těla kladla co nejmenší odpor vzduchu. Tou dobou převládl názor, že jde o účelnou optimalizaci výkonu ve spojení s nákladnou technikou, ale i Robertu Bakalářovi vázla slova v hrdle při pomyšlení na pády, o něž nikdy není v cyklistice nouze.
Zpátky k leteckému provozu.
Za občasnými vzpourami vrcholně vytěžovaného personálu leteckých společností nehledejme tedy jen jeho finanční požadavky, ale i manažerské nároky na drsnou optimalizaci nákladových položek, včetně paliva a mezd.
Ten terminus technicus „ekonomizace“ by možná zasluhoval zpřesnit; nejde nakonec o tak precizní optimalizaci „ekonomizace“, že se bojí létat i lidé od fochu?

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.