Václav Souček: Sucho na patře

Minulý pátek byl kalendářem uveden coby Světový den vody. Těžko takový svátek slavit, těžko před znovu hrozícím suchem zavírat oči, nebo mlčky zírat jak mladý hovězí skot na nová vrata.

Snahy státu jsou evidentní; operace dešťovka, úporné šetření vodou provázené stejně úporným zdražováním, kritické debaty o smyslu technického zasněžování, obnovy mokřadů, říčních meandrů, budování malých hrází a poldrů, ochrana podzemních vod.

Některé jevy vypadají jak z oblasti science-fiction; polský povrchový důl má hrabat uhlí do hloubky až sto metrů a hrozí, že těžba s jistotou stáhne podzemní vodu z blízkého českého příhraničí.

Děti si vodu užívají (ilustrační foto)

Zabrat lesům dávají kalamitní polomy a kůrovec, polím kukuřice a řepka. Holiny a asfalt vodu v krajině nezadrží.

O nákladech na stavbu jezů na dolním Labi se zatím řeč příliš nevede, nad záměrem průplavu Dunaj - Odra - Labe budou sklánět ustarané hlavy štáby odborníků. Jakou roli asi sehrají zahraniční vlastníci, kteří - znamenitě informováni - levně investovali do českých provozuschopných vodohospodářských sítí?

Hříchy minulosti - i té nedávné - se pomalu sčítají do účtů, z nichž bezděčně vysychá v ústech.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.