Václav Souček: Samá voda

Mámě od dětí nevysvětlíte, že se nemůžeme postarat o bezpočet osiřelých dětí odjinud, že by to mohl být předvoj nově objeveného příbuzenstva, že důsledků stěhování národů zatím neumíme dohlédnout, že se to netýká - pravda - jenom nás, ale především nás. Zakousla by Vás pod krkem. 

V plamenné debatě se tak dostanete až k tak zásadním příčinám, jako je hlad a žízeň ve světě. A protože bez vody se obejdou jen pouštní halucinace, voda bude ten kardinální problém. Zatím si dovolujeme ten luxus splachovat po sobě, ale letošní sucho už mnohé naznačilo; prostě líp už bylo, bude hůř.

Ještě před uplynulým víkendem jste se mohli dočíst, že vláda vodu nezdraží. To je fakt, vláda to nebude. Vodu zdraží většinoví vlastníci za bezradného vládního dohlížení. Protože před jistým časem došlo k nabídce a poptávce, koupi a prodeji. Vodě vládne byznys.

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.