Václav Souček: Rozmary

Příčiny kraválů na severu Čech jsou více než zřejmé; výnosné sestěhovávání Romů do přecpaných ghett zařizují prosperující realitky, ze sociálních dávek se dá ještě parádně vyždímat nájemné.

Obce jsou bezradné, bezmocné, nebo v horších případech jdou takovým kšeftařům na ruku. Náklady na utišující prostředky nese z větší části stát z rozpočtu ministerstva vnitra; jestli zásahové jednotky budou polétavé, pojízdné, nebo stacionární, není rozhodující. Chyba je v hlavě, která takový postup připouští. Kolovala kdysi taková anekdota: pane doktore, tady v uchu pořád slyším, jak báječně se máme - ale oko nic nevidí. Někde mezi okem a uchem bude chyba... tam by to chtělo řezat.
Vzpomeňme s tichou úctou počinu režiséra Jiřího Menzela. Když se ujistil, kde se stala chyba, seřezal proutkem viníka. Pranic se neohlížel na pobavené, či pohoršené účastníky rozmarného festivalu.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete od pondělí do soboty v 8:20 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.