Václav Souček: Po Štěpánu o Štěpánovi

Svátky Vánoční roku tohoto jsou za námi a Česká televize v cyklu návratů připomněla Vánoce 1989. Z reportáží výrazně čnělo nadšení nad vzepětím a jednotou národa těsně po historické změně, zvané s nadsázkou sametovou revolucí. Tehdejší ministr financí - můžete třikrát hádat, kdo - se zjevným sebezalíbením četl do kamery dopis žáků sedmé třídy ZŠ v Hronově 2, kteří mu přáli vše nejlepší a slibovali, že se budou řádně učit. Dojemné ještě dnes; zdalipak by byli i dnes všichni jednotného názoru?

Dlužno vzpomenout ještě jedné persony té doby; hrálo se na podporu sametu v Lucerně, nabouchané po strop a řeč na ni zavedl Honza Nedvěd. Měl tenkrát konstruktivní, smírný návrh, že by Miroslav Štěpán měl obdržet byt 2+1 na Proseku a denně dojíždět do práce v ČKD v Libni, pěkně za píchačky od šesti do půl třetí.
Lucerna tenkrát tomu nápadu aplaudovala. Hle, jak se poměry změnily v poloměry: ČKD už není a Miroslav Štěpán by byl bez práce. Tak jako mnozí z ČKD, kdož se tehdy zasloužili o historickou změnu...
Pokud by tedy někde v lóži "Outúarény" něco nekonzultoval, nebo někomu neradil.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio