Václav Souček: Po stávce

Vytrženo z kontextu a zkráceno: učitelům se budou zvyšovat platy, tak stávkovali. U Cimrmanů by mohli mít novou hru - Zdeněk Svěrák je ostatně původní profesí kantor.

Média vzpomenou stávky železničářů za Jaromíra Duška, neméně vyvedené agenturní akce lékařů „Děkujeme, odcházíme“, a připomenou nepovedené statistické počty stávkujících škol odborářů Františka Dobšíka.

Čtěte také

Možná tak vyhlásit stávku o prázdninách, nebo o velkých přestávkách. Učit se musí, a učit se bude dál, i kdyby to nevyhlásil Vladimír Iljič, a česká vláda slíbila pedagogům do dvou let plat nadprůměrný.

Pochopit je možno požadavek pohyblivé složky mezd do odměn se strany ředitelů škol. Pochopit zato nelze léta trpěné, vrchnostenské manýry jak z Lucerny Aloise Jiráska - učitelský „spomocník“ nechť je odkázán na ponížené prosby a písemné „kasací“, jinak ať se raději ani nežení.

Některé naše nectnosti jsou trvanlivější než turistický salám podle ČSN.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Ztráty a nálezy

    Podívaná na poloplné a poloprázdné lavice to byla neúchvatná, ale už se stalo zvykem, že úporná snaha o hanopisy, nebývá korunována žádaným výsledkem.

  • Václav Souček: Šetřit pojmy

    Poprask kolem té prezidentské úvahy o možném udělení abolice je slabé slovo. Prezident Miloš Zeman si tentokrát rozlil ocet i u svých sympatizantů, když popřel sám sebe.

  • Václav Souček: Velká země

    Že co chvíli někde něco bouchne, není divu. Zbrojní arzenál je hojný, a možná přehledný v odborných kruzích, ale až když vyletí do povětří Vrbětice, zbystří i veřejnost.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.