Václav Souček: Obesílatel

Žádná pošťácká pohádka to není, doručovatelkám se kolem Svátků vánočních a Nového roku kilogramy pošty mění v metráky. S jedovatými dekagramy. 

Oč v takovém případě běží: to dostanete před Vánocemi v poště obálku, jejíž obsah Vám způsobí několik bezesných nocí: dopis je signován úřadem nechvalně proslulého exekutora a obsahuje oznámení o pohledávce za Vaším dluhem u Vašeho někdejšího dodavatele, který je v konkurzu.

Nejste si ničeho podobného vědomi, ale znamená to probrat se dodacími listy a fakturami za několik let zpátky, a zaangažovat do věci advokátní kancelář, neboť s Vámi jako se „sprostým podezřelým“ exekutor komunikovat nehodlá. V konci konců se ukáže, že žádná taková pohledávka neexistuje, a že jde jen o pokus, o brnkání na nervy. Omluva nikde.

Exekuce

Což o to - po přestálém martýriu se člověku uleví, a jak se říká - co tě nezabije, to tě posílí. Ale kolik z adresátů podlehne a požadovanou částku raději oželí a pošle, aby měli ve sváteční dny klid, to už se nikdo nedozví.

Mezi námi - v takových případech se nemá čím chlubit ani adresát… ale lísknout rákoskou by zasloužil odesilatel. Lépe řečeno „obesílatel“.

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio