Václav Souček: Na pomalém ohni

Mírně se pootvírají okna, a nastává jistý průvan v kauze mýtného systému. První slyšení „druhého muže“ hnutí ANO Jaroslava Faltýnka v Poslanecké sněmovně se ukázalo jako krátké, dvě hodiny nestačily pro snášení dříví na podpal. Takže to nevypadá na grilování, nýbrž na oheň pomalý.

Snůška argumentů momentálně opozičních stran, třebaže mnohomluvná, nemůže zastřít okolnosti původní, pro stát nevýhodné smlouvy s dodavatelskou firmou, kde existují jejich dílky zásluh. Vyjma Pirátů - ti tehdy ještě nebyli na palubě.

„Druhý muž“ v časové tísni zkusil vysvětlit, proč se ve stavu ohrožení pověsti hnutí ANO chopil osiřelého mandátu. Zůstal však nejen oslyšen; jest mu to přičítáno k tíži. Kdyby neplatí - ale kdyby se byl býval neangažoval, dominance by zaválcovala výživné smluvní podmínky rakouské firmě na další dlouhé roky. Zatím kauza přivodila vyšetřovací vazbu a řízné vyloučení z hnutí dvou v případu omočených brněnských radních. Co vyjde najevo přespříště, to ví jen Bůh a Svatý Václav.

Jakkoliv to nepříliš souvisí, kauza obohacuje vnitropolitické jazykové novotvary. Kromě přemítání o „klouzavém mandátu“ můžeme napříště mudrovat také o „mandátu kluzkém“.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio