Václav Souček: Dilema

Už je to řada let, kdy nám těsně před kapelní „dvanáctsettroskou" proskotačil metrákový divočák. Stalo se to ve Vysočanech blízko Sazky, před půlnocí, a dokonale jsme se všichni probrali z dřímoty. Tou dobou to nebyl tak častý jev jako dnes. 

Nedávná opatření proti africkému moru zaktivizovala myslivce a vyburcovala veřejnost. Jednoznačně dokumentovala přemnožení černé zvěře, ohradníky a odstřely stály majlant.

Majlant proti tomu nestojí ovce, potrhané vlky. Nebo medvědem, momentálně migrujícím na Vsetínsku. Ovce jsou soukromý majetek, zasluhující ochrany, nad plachými šelmami drží ruku ochránci a přírodovědci. Jenže vysvětlujte šelmám pravidla a meze, když příroda sama jim ukládá možnou kořist okusit…

Medvěd

A takovému méďovi může být zanedlouho jedno, jestli to bude sousto z popelnice, nebo pohybující se blízko popelnice. Plachost zaručena není, svědčí o tom spousty videozáznamů.

Zato plaché dilema ochránců zvířat zaručené je.

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.