Václav Souček: Comeback

Comeback neboli návrat zaznamenávají nejčastěji slavní sportovci, či populární umělci. V případě nedávného výročí odchodu Karla Kryla jsme zaznamenali vzpomínkovou pražskou Lucernu s pozoruhodným návratem jeho písní. Nepozbyly na duchu a na aktuálnosti. Věčná škoda, že malý velký muž byl veleben posmrtně, když se pro svou otevřenost znelíbil i tam, kde to ani v nejmenším nečekal.

Písničkář, minnesenger, toulavý Ahasver to nemá nikdy snadné. Karel Kryl přežil exil, aby jeho srdce neuneslo posametový vývoj, podobný divokému Klondyke.
Před pěti lety ukončil tuzemskou pouť "dědeček" zakladatel, dobrý duch a kmenový autor královéhradecké Lokálky Ladislav Straka. Desítky let rozdával radost a veselí, zdařile žogloval pojmy a a dojmy mezi řádky. Lokálka provozuje odkaz jeho svérázného humoru dodnes, už čtyřicátým rokem. Nemohl se vyhnout ani dráze písničkáře; to když se pustil do vážnějších věcí. Zákonitě si "vykoledoval" po jisté Lipnici malér, neboli zaracha.
Shodou okolností prožívá jedna z jeho písniček výrazný comeback v podání mladší generace z pardubické skupiny Pouta. Jak víme - pravda bývá trpká...

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.