Václav Souček: Chléb a hry, hry a chléb

Tak nám to začalo. Optimisté směle odhadují počet medailí. Sázkové kanceláře mají zně.

Od včerejška žijeme olympiádou, pamětníci těch poválečných vzpomínají. Na Zátopkovy, Skoblu, Fikotovou, Čáslavskou, Hübnerovou, Daňka, Změlíka a další. Na návrat olympioniků z Melbourne sovětskou lodí a vlakem přes sovětskou Sibiř.
Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se ... olympijské heslo barona P. d. Coubertina dopracovali následníci k marketingové dokonalosti. Účastníme se tedy; špičkoví sportovci aktivně, politické reprezentace v zastoupení, my ostatní - jak kdosi pravil výstižně - zavřeni v krabici s výhledem do krabice umístěné v rohu krabice.
A jako plátci se účastníme; plátci, skládající se po korunkách z nevyhnutelných plateb nevyhnutelným sponzorům. Účastníme se - každý krajíčkem svého chleba, abychom naplnili onu druhou část olympijského hesla.
Bez ohledu na počet získaných medailí ten chleba lacinější nebude.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete od pondělí do soboty v 8:20 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.